БУКТЕ ПОЖАРИ У СРБИЈИ: Ватру на Старој планини гасиће Иљушин; Код Врања гашење из ваздуха(ФОТО/ВИДЕО)

Танјуг/Ј.С./В.Ћ.

уторак, 29. 10. 2019. у 09:08

БУКТЕ ПОЖАРИ У СРБИЈИ: Ватру на Старој планини гасиће Иљушин; Код Врања гашење из ваздуха(ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Ј.С.

Пожари на југу Србије, у неприступачним пределима Старе планине, код Трговишта и Прокупља, и даље горе, у делу општине Трговиште проглашена је ванредна ситуација
Пожари на југу Србије, у неприступачним пределима Старе планине, код Трговишта и Прокупља, и даље горе, у делу општине Трговиште проглашена је ванредна ситуација, али мештани нису угрожени.

Киша која би могла да помогне не очекује се пре среде увече.


Пожар који је јуче избио на планини Видојевици код Прокупља, у близини села Видоваца, захватио је 150 хектара ниског растиња и шуме.

На терену је 13 ватрогасаца из Прокупља који су ноћас дежурали како се ватра не би проширила до кућа.

Пожар је избио јуче ујутру и након интервенције ватрогасаца је локализован, али се услед неповољних временских прилика поново разбуктао.

Прочитајте још: ВОЈВОДИНА КАО АМАЗОНИЈА: НАСА забележила хиљаде пожара у северној српској покрајиниКРЕНУЛО ГАШЕЊЕ ПОЖАРА ИЗ ВАЗДУХА КОД ВРАЊА

Преко 40 ватрогасаца из Краљева, Ваљева, Сремске Митровице, Београда, Ниша и Лесковца помажу у гашењу пожара у месту Честелин код Врања. Пре пола сата кренуло је и гашење пожара из ваздуха.

Фото: Ј. Стојковић

У овом тренутку не постоји опасност по становништво, али се пожар који је избио у петак у току јучерашњег дана прошири па су због тога предузете мере гашења из ватдуха.

Подсећамо да је под ватром појас од 13 километара.

ДВЕ ПОРОДИЦЕ ЕВАКУСАНЕ У ТРГОВИШТУ

Општина Трговиште прогласила је ванредну ситуацију на територији села Радовница, потврдио је за Новости председник општине Ненад Крстић. Према његовим речима гори предео на потезу Црна река и Црвени град.

Две породице су исељене, једна породична кућа изгорела. У овом тренутку нема опасности по становништво, али су осим ватрогасаца на терену и чланови ловачких удружења, добровољци и целокупна механизација јавних предузећа.ПОЖАР НА СТАРОЈ ПЛАНИНИ НЕ ПОСУСТАЈЕ

ПОЖАР који је на Старој планини букнуо недељу после подне на Вражјој глави, упркос напорима ватрогасаца и осталих који помажу, не посустаје. Према речима Сретена Савова, из Градског штаба за ванредне суитуације у Пироту, тренутно је на терену од Дојкинаца до Топлог дола око 120 ватрогасаца, жандарма, али и мештана поменутих села ка којима се ватра шири. Животи горштака и имовина нису угрожени, а гашење отежавају неприступачан терен , али и ветар, као и велика надморска висина од преко 1.700 метара. Савов напомиње да су сва јавна предузећа у Пироту такође спремна да се укључе у акцију гашења.


Фото: В. Ћирић

На терену су и активисти "Одрбранимо реке Старе планине "(ОРСП), који такође помажу у обуздавању ватре која се са старопланинских висова спушта ка Дојкинцима и Топлом долу. Линија пожара простире се на неких 10 до 12 километара, међутим гашење из ваздуха за сада није могуће због велике задимљености терена.

ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У БОСИЛЕГРАДУ

НА делу територије општине Босилеград проглашена је ванредна ситуација. Два пожара су активна на територији села Дукат и Црноштица. Према речима председника општине Владимира Захаријева, ситуација није ни мало наивна, иако је реч о планинским крајевима у махалама постоје домаћинствапа су сви додатно опрезни. Стигла је помоћ у виду људства 16 ватрогасаца се бори са ватром. Иначе, линија пожара је око 4,5 километара.

МАРИЋ: ПОЖАР НА СТАРОЈ ПЛАНИНИ ГАСИЋЕ И РУСКИ ИЉУШИН

Србија је затражила помоћ Русије у гашењу пожара на Старој планини, у којем за сада нису угрожени људски животи и имовина, рекао је начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић и додао да се очекује да ће руски авион "Иљушин 76" стићи у Србију наредних дана.

Марић је за ТВ Пинк рекао и да је упућин званични допис Министарству за ванредне ситуације Русији за ангажовање највећег авиона за гашење шумских пожара "Иљушина 76".


"То је њихов, али можда и у свету, најбољи авион за гашење пожара. Реч је о летелици која носи 42 тоне воде, има 10 чланова поседе. Очекујемо у наредних дан или два да тај авион дође у Србију и да се укључи у акцију гашења из ваздуха, што ће нашим људима знатно олакшати посао", рекао је Марић.

Марић је рекао да у пожару нису угрожени људски животи и имовина и да ће се данас покушати гашење из ваздуха, јер то јуче није било могуће због густог дима.

Он је нагласио да је од јутрос на терену око 200 људи ангажовано на четири сектора, и то 90 ватрогасаца, 50 припадника жандармерија, радника "Србија шума" и мештана.

Појашњава да је пожар на великој висини и да се до места где гори шума и растиње не може доћи возилима већ мора да се пешачи око два сата.

Аутор: Стара Планина није на продају / Миљан Стојановић

"Покушаћемо данас гашење из ваздуха. Јуче нисмо могли због густог дима. Два хеликоптера МУП-а Србије ће данас око поднева обавити извиђање и ако буде услова вршити гашења", навео је он.

Појашњава да руски авион у таквим условима може да лети, али да хеликоптери не могу.

Пожар који букти на Старој планини прешао је на српску територију из Бугарске.

Марић наводи да је једна десетина пожара је на српској стране, а девет десетина је на на бугарској.


Аутор: Стара Планина није на продају / Миљан Стојановић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

dobrovoljac

29.10.2019. 09:21

nista bez rusa a gde su americki avioni ili njemacki za gasenje pozara? obicno nad Srbijom samo istresaju bombe nikad vodu

рашинац св

29.10.2019. 09:42

дрвосечка мафија ради свој "бизнис",држава ћути..

Милојко

29.10.2019. 13:26

Зашто букте сада пожари?Сазнаћемо једног дана.......сада се"незна"