Мини Бечкеречка тврђава у башти Градске куће

Б. Г.

29. 10. 2019. у 11:20

Мини Бечкеречка тврђава у башти Градске куће
Академски сликар Виорел Флора од камења прави малу копију истријског здања

ЊЕГОВА жеља је да посетиоцима парка у башти Градске куће у Зрењанину на сликовит начин дочара историјски период у којем је постојала Бечкеречка тврђава. Зато академски сликар Виорел Флора прави мини-издање тврђаве од камења које је пронађено у дворишту Градске куће.

Централни део зида новог здања налази се испод мурала на којем су мотиви некадашње тврђаве, а на њему је камен са уклесаном годином изградње прве жупанијске зграде 1784. године, а у коју је тада уграђен камен из срушене Бечкеречке тврђаве.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Српске светиње на Илићевом плацуГрадњу Бечкеречке тврђаве завршио је надвојвода Фердинанд Хабзбуршки 1528. године, као стратешки војни топоним у систему аустријске одбране од турских освајачких похода. Тврђава је до темеља срушена током 1701. године на основу одредби Карловачког мира, склопљеног 26. јануара 1699. у Сремским Карловцима између Аустрије, Пољске и Венеције с једне, и Османског царства, с друге стране.

Приликом посете Градској кући, новинари кинеске агенције Ксинхуа и представници компаније "Линглонг" били су фасцинирани податком да ће зграда наредне године обележити две стотине година од завршетка градње.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације