СВАКИ двадесети захтев за државне субвенције у пољопривреди долази из Суботице и на тај начин се у суботички атар слило око осам и по милиона евра.

- Суботица је један од највећих корисника субвенција које држава пласира пољопривредницима, од 160.000 решења које изда држава, око 8.500 заврши у овом граду. То нису само бројке, већ показатељ да људи овде знају да раде и користе подстицаје државе - поручио је министар Бранислав Недимовић, који је посетио пољопривреднике са севера Бачке. - Сточарима смо дали дугорочни закуп земљишта, а спремили смо нове мере за сточарство које се тичу система унапређења товног говедарства. У децембру ћемо ићи са набавком домаћих трактора, односно оних који се склапају у Србији.

Он је рекао да нас садашњи закон о општем управном поступку ограничава, јер процедура траје од 100 до 120 дана, те да тај период треба да скратимо. Такође је истакао да је неопходан прелазак на електронску управу у аграру, где би се људи информисали о својим захтевима. Министар је најавио две групе мера за субвенције у виноградарству - директне набавке опреме за винарије, изградња инфраструктуре до винарије и подизање засада.

- Сада имамо око 6.700 хектара под виноградима и то је веома мало, требало би да имамо бар од 20.000 до 25.000 хектара. Ту треба да пооштримо и царински режим да нам сировина не би долазила споља и онда се представљало као српско вино. То је веома озбиљан посао - најавио је Недимовић.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Недимовић: Још две милијарде динара за субвенције за горивоМеђу домаћинима који су угостили министра и градоначелника је Стипан Брајковић, који се годинама бави сточарством.

- До сада смо из године у годину добијали земљу по праву пречега. Годинама смо тражили да се закуп државне земље омогући на период од десет година. Тај захтев је коначно усвојен, тако да сада можемо да се посветимо дугорочном планирању своје производње, без неизвесности око закупа - каже Брајков. - Сада је можемо "дотерати" по нашим плановима, можемо је пођубрити, посејати луцерку и на другим локацијама. Да вам будем искрен, ја на време и уредно плаћам све своје доприносе. Што се тиче субвенција, нешто мало касне, али добро, није битно, важно је добити, а не давати.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Министар Недимовић у Житишту: Будућност је у развоју пољопривреде и сточарстваМинистар је обишао и фарму музних крава и товних грла Миклоша Балаше у Чантавиру, фарму товних јунади Илије Ждрње у Новом Жеднику и газдинство за узгој свиња Бојана Иванковића у Старом Жеднику.


ОД ГРАДА ЗА КАМАТЕ

Град Суботица ће и наредне године наставити да субвенционише камате за пољопривредне кредите код пословних банака.

- То је једна од мера која ће бити предвиђена и у буџету за наредну годину - најавио је градоначелник Богдан Лабан. - Уз помоћ Републике и Покрајине наши пољопривредници ће моћи да рачунају на јаку подршку, надамо се да ће уз све ове подстицаје што више људи остати на селу и бавити се полопривредом.