ГОДИНУ и по од почетка међународног културолошког пројекта "КРАФТЕР - Европа финансира бронзанодопске грнчаре", у Завичајном музеју "Параћин" отворена је изложба реплика посуда из периода ватинске културе. Аутор, параћински керамичар Дејан Јовановић, припремио је изложбу након што је, експерименталном археологијом, омогућена реконструкција грнчарских стилова у сваком од четири региона Европе, познатим по изради грнчарије у бронзаном добу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Трагови насеља из гвозденог доба унутар зидина Кремља

Музеју града на Црници је припао рад на оживљавању ватинске културе региона централног Балкана. Реализатор пројекта, виши кустос археолог Весна Вучковић, истиче да је основна замисао била реконструкција технологије израде бронзанодопске керамике, која је у служби развоја грнчарског заната.

- То је вишеслојни пројекат који се заснива на експерименталној археологији, научном истраживању и документарном филму, а остварен је у сарадњи грнчара и археолога из Немачке, Мађарске, Шпаније и Србије. Керемичари у свакој од поменутих земаља радили су реплике посуда грнчарским стилом тог региона из броназнодопског периода, што су забележила четири редитеља, и тако су настала четири документарна филма - објаснила је Вучковићева.

ИЗАЗОВ

ДОКУМЕНТАРНИ филм "Тајне ватинске грнчарије" снимио је Владан Царичић:

- Био је посебан изазов радити научни филм, али ја сам највећу инспирацију нашао у некадашњем разговору са академиком Милутином Гарашанином.