ЗАШТО ТУРЦИ ОДОШЕ ИЗ СРБИЈЕ: Фабрику за производњу одеће чека ликвидација

З. РАШИЋ

26. 10. 2019. у 10:50

ЗАШТО ТУРЦИ ОДОШЕ ИЗ СРБИЈЕ: Фабрику за производњу одеће чека ликвидација
Турска фабрика "Тибет мода" прекинула је производњу

ТУРСКА фабрика "Тибет мода", чији је отварање у Ћуприји пре три године најављено као оживљавање посустале привреде града на Морави, прекинула је производњу, а на сајту Агенције за привредне регистре је објављено да се налази у – ликвидацији.

Одлука је донета половином септембра, ликвидациони управник Синиша Милутиновић из Ниша је позвао повериоце да пријаве потраживања у року од 120 дана, али "Новости" нису успеле да у непосредном контакту сазнају о чему се, заправо, ради.

А, то да нешто није у реду је постало јасно одмах после почетне еуфорије, када је запослено 250 радника различитих профила. Јер, лане није запослено најављених 600 људи, а изостало је овогодишњих планираних 1.000 радника. Пролеће је протекло у узалудној потрази за шивачима, пеглерима, контролорима... а оглас је био отворен и за раднике без квалификације, који би се обучили у сарадњи са НСЗ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Табаковић: Стране директне инвестиције достигле две милијарде

Нажалост, "Тибет мода" је у Поморављу већ била на листи послодаваца које треба избегавати, а тадашњи генерални менаџер Александра Тодоровић је радну снагу тражила и по суседном Параћину.

Иначе, власник "Тибет моде" је турска фирма "ЧМ Гижом мода", а директорски тандем - Бурак Галип Акурт и Мелих Сангул - је пре четири године са челником Ћуприје Нинославом Ерићем потписао уговор о закупу хале и управне зграде штампарије "Младост" у стечају, чију је имовину купила локална самоуправа. Вредност инвестиције је износила 1,1 милион евра, а Турци су одбили субвенције државе и Општине, уз тврдњу како намеравају да уложе сопствени капитал...


ОБМАНА?

ИАКО је у огласима за запошљавање нуђена просечна плата нешто већа од 33.000 динара, уз једносменски рад, бесплатан превоз и слободан викенд, од радника су стизале анонимне жалбе на услове рада и безобзирно понашање шефова.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

pc

11.11.2019. 18:10

@СЕНОВИЋ - Koliko vidim nisu hteli subvencije države. Otvorili firmu, videli da ne ide i zatvorili. Ako nisu ostali dužni dobavljačima i radnicima ne vidim ništa sporno.