РОЂЕНИ Београђанин Зоран Даниловић (56), са тренутном адресом у Тамњаници подно Суве планине - после деценија лутања по белом свету - не само што је одлучио да се скући у домовини, већ ће то учинити у кући од сламе и блата, као што су живели и наши преци.

Прочитајте још: ШЕСТОЧЛАНА ПОРОДИЦА НАСТАВЉА ТРАДИЦИЈУ ПРЕДАКА: Домаћинство Владана Илића - рекордер у производњи млека

У мисији да се врати природи и коренима, али по мери савременог човека, велика подршка му је супруга Миела Адлер (43) која верује да су пронашли идеално место да подижу своју децу и дочекају старост. Засад, привремено станују код Марка Илића у поменутом селу, али се Зоран увелико припрема да породици обезбеди сопствени дом.

- Вратиће у моду куће од сламе јер оне имају најбољу изолацију и идеалних 20 степени током свих годишњих доба, а потрошња енергије је минимална. Слама од пшенице и ражи, нешто конопље и блата... довољно да вредне руке око дрвене конструкције свију право царство. Кровни покривач може бити од црепа или лима - објашњава Зоран и напомиње да се на интернету могу пронаћи корисна упутства.

Каже, за кућу од 70 квадрата је потребно око 200 бала сламе, а такав дом ће - уз редовно одржавање - наследити и његови чукунунуци.

Иначе, Даниловићи су трогодишњој Даници и два лета старијем Лиу босоного детињство омогућили још од рођења, у Калифорнији. А здрава и срећна су, веле, одрастала и остала њихова деца, од којих најстарије има 22 године.

Зоран Даниловић

- Нас четворо свакодневно попијемо шест литара свежег козјег млека, које купујемо од комшија Сузане и Цацка, а редовне смо муштерије и на пијаци у Белој Паланци - поносан је Зоран који се, од свих послова, као медицинар најдуже задржао на акупунктури.

Посебно наглашава да они нипошто нису неке аскете, па њихова деца - када пожеле - једу и пицу, односно неку другу "брзу" храну - али им не пада тешко ни да сами месе хлеб.

ДАНИЦА

МАЛА Даница је поносна на своју колекцију балетанки и патика, које обожава, али не на својим стопалима. Она и брат су, сазнајемо, најсрећнији кад су боси, већи део године.

Миела, Лио и Даница

ОД БОНДА ДО ВУНИЦЕ

МИЕЛА Адлер је имала успешну манекенску и глумачку каријеру, па је наступила и у једном од филмова о Џејмсу Бонду. Ипак, мајчинство је ставила у први план и тако, каже, испунила душу. Сада време проводи и игри са децом, али зна да преде вуну и штрика, те плете пруће.

- Ја сам наговорила Зорана да се преселимо у Србију, а људи које сам за кратко време упознала су ми најбоља потврда тога да нисмо погрешили - закључује Миела.