Завршен гранични прелаз: Преко Накова и дан и ноћ

Р. Шегрт

24. 10. 2019. у 07:30

Завршен гранични прелаз: Преко Накова и дан и ноћ

Прелаз тренутно отворен само за путничка возила и бициклисте Фото Р. Шегрт

Гранични прелаз са Румунијом код Кикинде технички потпуно завршен са наше стране. Циљ је да ради 24 сата и да га користе и аутобуси и камиони, а не само аутомобили

КИКИНДА има пуну подршку државних органа у захтеву да гранични прелаз са Румунијом у Накову ради непрекидно 24 сата и да овуда буде могућ теретни транспорт. Прелаз је, са наше стране, сада технички потпуно опремљен и има све потребне савремене инфраструктуре садржаје. Када ће добити други статус зависи искључиво од румунске стране.

То је потврдио Немања Стевановић, државни секретар у Министарству спољних послова, који је у среду посетио прелаз са градоначеником Кикинде Павлом Марковим.

- Од 2014. када је отворен, уз велико залагање тадашњег премијера, а садашњег председника Александра Вучића, дошло је до драстичног повећања броја возила и путника који овуда саобраћају. Бржи промет људи, робе и капитала је од огромног значаја за Кикинду и цео регион. Што се наше земље тиче, ово је технички заокружен пројекат и сада има могућност да ради 24 сата и да овуда пролазе и аутобуси и камиони. За то је потребна сагласност Румуније и на томе ће у наредном преиоду врло активно радити Министарство спољних послова и наша амбасада у Румунији - потврдио је Стевановић.

Прелаз Наково - Лунга сада ради од 7 до 19 сати, а могу да га користе само путнички аутомобили, бициклисти, мотоциклисти и пешаци. За привреду са обе стране било би вишеструко корисно да преко Накова, уместо преко Српске Црње може да се одвија и теретни саобраћај камионима до 7,5 тона. Релација од Кикинде до Темишвара преко Накова је краћа око 20 километара него преко прелаза у Српској Црњи, до Арада чак 65, а до пограничног мађарског града Мако око 40 километара.

- Пре два месеца завршена је градња инфраструктурних објеката на прелазу у коју смо уложили око 90 милиона динара. Сада имамо савремени објекат који је, сигурно, најбољи у региону и тиме би требало да буде и најважнији. Осим тога он је и најпрометнији, јер је овуда до сада прешло око 800.000 људи и око 200.000 возила. Свакодневно је одвија и комуникација компанија које раде у једној и другој држави. Због тога је прелаз за наш град веома важан - објаснио је градоначелник Кикинде Павле Марков.

Прочитајте још: Прелаз код Накова да ради нон-стоп

Ове године на прелазу је проширен коловоз, постављени су електронска рампе, видео-надзор, надстрешнице и други неопходни садржаји. Од Кикинде је изграђена модерна бициклистичка стаза дуга око осам километара. Радови су финансирани из програма прекограничне сарадње Румуније и Србије са око 1,8 милиона евра. Из буџета Србије и Кикинде издвојено је још 90 милиона динара. У комплетно уређење последњих неколико година инвестирано је око 1,5 милиона евра.

САСТАНАК У БЕОГРАДУ

Како је Стевановић рекао, прекатегоризацију прелаза успориле су нестабилне политичке прилике у Румунији, у којој су последње три године промењене чак три владе.

- Крајем следеће недеље у Београду ћемо имати састанак са представницима румунске амбасаде. Румунија нам је традиционално пријатељ и савезник и верујем да можемо да се договоримо да прелаз у најкраће време буде отворен 24 сата - најавио је Стевановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације