ИАКО Нишлије негодују због спајања предшколске и школске педијатрије у овдашњем Дому здравља, надлежни тврде да је реорганизација добра и најављују да ће учинити све што је могуће како би је унапредили.

Једна просторија за инхалације и давање инјекција - заједно за бебе и за средњошолску популацију - гужве у згради, недовољан број столица у чекаоницама, један шалтер уместо два и лифт који до Саветовалишта за здраву децу води кроз ходник за ону која су болесна... само су неки од проблема на које се жале људи који се противе оваквим новинама у установи која слови за највећи центар примарне здравствене заштите, не само у Србији, већ и на читавом Балкану.

А, све је почело крајем лета, када су на Педијатрији спроведене реформе које за циљ имају то да исти лекар брине о деци од њиховог рођења па до пунолетства. Тада су спојени Предшколско и Школско одељење, па су сада на истом спрату, док се Саветовалиште за здраву децу налази на другом.

- Гужве у поподневним сатима су често несносне, јер уз бебе по правилу долазе оба родитеља, па се чека сатима. Кад лекаре питамо зашто је овако, они само слажу раменима - каже једна од родитеља, која се представила као Тамара М., наглашавајући да ништа боље није ни у Саветовалишту, иако се тамо одлази искључиво у заказаним терминима.

И међу запосленима су реакције - шаролике. Кажу да и приватне амбуланте, попут оних мањих у граду, раде по истом принципу, али у централном Дому здравља нису створени адекватни услови, примерени иначе превеликом броју деце. Истичу, сви су они педијатри специјализовани за децу од њиховог рођења па до навршене 18. године, што родитељи воле и већина њих се враћа свом лекару из предшколског узраста. Али, овде се ради о нашем највећем дому здравља и није могуће све пацијенте сместити на само један спрат.

Прочитајте још: Вучић импресиониран Kлиничким центром у Нишу (ФОТО)

Из нишког Дома здравља, такође, поручују да је Правилник о организацији Службе за здравствену заштиту деце и школске деце прихватио њихов Управни одбор и примењује се од 1. августа. Тврде и да су новим распоредом у превентивном делу добили већи број ординација са припадајућим припремама, те веће чекаонице са довољним бројем клупа за седење.