ПЧЕЛАРИ из Сивца не одустају од намере да докажу да су масовни помор у кошницама протеклог маја изазвали отрови и истрајни су у томе да тровачи морају да буду - кажњени. За новембар је заказано треће рочиште у судском поступку који су чланови Пчеларског друштва "Сивац" повели против фирме из Врбаса осумњичене да је уништила пчелиња друштва недозвољеном употребом пестицида на парцелама под грашком.


Од 529 кошница на испаши у Малом Стапару покрај Сивца, потпуно су уништене 372, а велики губици забележени су и у осталим пчелињим заједницама. Укупна штета је процењена на 4.430.000 динара, а појединачни губици се крећу од 142.000 до 1.547.000 динара. Губитке је претрпело шесторо пчелара из Сивца и двојица из суседног Кљајићева. Највише је оштећен Ратко Брадић из Кљајићева, којем је угинуло 130 пчелињих друштава, смештених на километар и по од њива под грашком.


- Није реч само о томе да тражимо надокнаду материјалне штете, него желимо да се изрицањем казне коначно стане на пут тровању пчела, које је постало толико уобичајено да га пчелари у многим случајевима и не пријављују, јер су обесхрабрени упозорењима фитосанитарних инспектора да су анализе угинулих пчела скупе - наводи Братић.


Уз подршку Савеза пчеларских организација Србије (СПОС), ПД "Сивац" је одлучило да прекине праксу мирења са судбином, па је мртве пчеле упутило на анализу у Хемијски факултет у Београду, а грашак на испитивање у акредитованој СП лабораторији у Бечеју. Суперанализа пчела обављена је у београдском Градском заводу за јавно здравље. Резултати су показали присуство исте отровне материје и у пчелама и у грашку.


- Представници тужене фирме покушавају да докажу да пчеле не иду на грашак, јер не постоји мед од ове биљке. Међутим, пчеле лете на сваки цвет, а поготову су похрлиле на грашак, јер је у том периоду то био једини усев у цвету. Други њихов аргумент је да је пестицид употребљен у количини која није отровна за пчеле. Колико је доза била јака, потврђују и пронађени многобројни други мртви инсекти у њиви, као и врапци и живина, који су јели отроване пчеле - указује Мирослав Делић, пчелар из Сивца.


Прочитајте још: УГИНУЋЕ ВИШЕ ОД 80 МИЛИОНА ПЧЕЛА У КИКИНДИ: Прскали биље, истребили пчеле


На рочиштима у јуну ове године изјаснили су се оштећени пчелари, а у децембру ће бити саслушани стручњаци - директор Ветеринарске станице у Кули и ветеринарски инспектор Западнобачког округа, који ће посведочити да узрок помора није била болест пчела, а за доказивање прекомерне и неправилне употребе пестицида СПОС је ангажовао Синишу Илинчића из Зрењанина, инжењера заштите биља и пчелара, који има искуства и у производњи грашка."НЕПОЗНАТИ ЗАНАТИ"

Пчелари напомињу да фирма, на чијим су парцелама отроване пчеле, нема стално запосленог заштитара. Инж. Илинчић истиче да се тровања пчела догађају зато што пољопривредни произвођачи не знају довољно о пестицидима, и што су заштита биља, а поготово пчеларство, "релативно непознати занати".