Обука у Крушевцу: У сусрет ванредним ситуацијама

С. БАБОВИЋ

23. 10. 2019. у 08:24

Обука у Крушевцу: У сусрет ванредним ситуацијама

Фото: С. Бабовић

У Крушевцу почела обука нових специјализованих јединица цивилне заштите. Подршка Ватрогасно-спасилачким јединицама и ван Расинског округа

КРУШЕВАЦ ће добити још две специјализоване јединице Цивилне заштите. Најпре је, 21. октобра, стартовала обука чланова новог Вода за заштиту од пожара, а јуче је - у касарни "Цар Лазар", где је седиште 246. батаљона АБХО Војске Србије - почела едукација из области радиолошко-хемијско-биолошке заштите.


Оспособљавање цивила је важно за будућу подршку професионалним ватрогасно-спасилачким јединицама, у случају већих елементарних непогода и других несрећа, тим пре што се годишње просечно бележи око 1.500 интервенција.


- Специјализоване јединице Цивилне заштите формира Сектор за ванредне ситуације МУП Србије, па су на нашој територији досад већ комплетирани тимови за заштиту од пожара, спасавање на води и под водом, РХБ заштиту и пружање прве помоћи - каже начелник Одељења за ванредне ситуације у Расинском округу Александар Лазаревић. - Неке од јединица су већ биле активиране и ван Крушевца, на територији Врања и Чачка, па представљају важну подршку професионалним ватрогасцима којих у округу има укупно 84.


Јединица за спасавање на води и под водом има 12 припадника, а јединице за пожаре на отвореном и РХБ заштиту по тридесетак, колико и тим специјализован за пружање прве помоћи.


- Засад се још упознајемо, али убрзо на ред долази конкретна обука која се односи на противпожарна дејства и руковање опремом - објашњава командир Другог вода Ватрогасне јединице Цивилне заштите за заштиту од пожара Александар Миљковић.Иначе, прва предавања цивилима ватрогасцима су се односила на пружање прве помоћи.


Прочитајте још: Обучавају се да штите


- Учимо од почетка да и сигнализација батеријском лампом на месту несреће може бити од изузетне важности јер је битно да савладају самостално пружање прве помоћи, те да на крају, са нашим тимом, обезбеде адекватно медицинско збрињавање - каже начелник Хитне службе др Гордана Симић. - Једнако је важно и да спрече нестручно деловање људи који би да помогну, али не знају како. Јер, и то може додатно да погорша стање угрожених.

Александар Лазаревић


ЗАКОНСКА ОБАВЕЗА

ОБУКА Специјализоване јединице Цивилне заштите за заштиту од пожара ће трајати до 25. октобра, док ће њихове колеге задужене за РХБ заштиту едукацију окончати неколико дана раније.

Подсетимо, обучавање цивила је предвиђено и Законом о ванредним ситуацијама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације