У ПРИРОДЊАЧКОМ центру Србије је отворена изложба под називом "Предео и воде", а више од 50 фотографија изложених у Свилајнцу приказује карактеристично културно материјално и нематеријално наслеђе. Директор установе Јасминка Луковић Јагличић каже да су, у сарадњи са Министарством за заштиту животне средине, приказали типове и карактере предела Велике Мораве, а Шумарски факултет је студентским радовима дочарао динамику воде. Специјални резервати природе "Засавица" и "Горње Подунавље" су, притом, ангажовали професионалне фотографе и представили се у најбољем светлу.

Прочитајте још: У Природњачком центру изложба "Предео и воде"

- Није случајно то што се Трећи међународни дан предела, који је установио Савет Европе, прославља баш у Свилајнцу, где, осим Природњачког центра Србије, постоје и огромни ресурси за заштиту и економско унапређивање - нагласила је помоћник ресорног министра Биљана Филиповић Душић, најављујући да ће поставка бити изложена и у Палати "Србија", те у Етнографском музеју.

Председавајућа Европској конвенцији о пределу СЕ Магелон Дежан Понс је оценила да Природњачки центар Србије представља драгоцени пункт за образовање, нарочито младих.

Фото З.Глигоријевић

КОНВЕНЦИЈА

СРБИЈА је Европску конвенцију о пределу потписала 2011. и придружила се групи земаља које су показале бригу о одрживом развоју, односно успостављању равнотеже између природног и културног наслеђа. Правила Конвенције су уврштена у важна подзаконска акта, те урбанистичке и просторне планове.