НАЈАВА кинеско-данске компанија "Хелт кер Европа", која се у румској Индустријској зони бави производњом меморијске пене, да ће крај већ постојећих сопствених погона купити још четири и по хектара земљишта и ту изградити још 20.000 квадрата за производњу, значи да ће запослити још 300 радника и за пола године моћи ће да се похвали како у овом делу Србије радно ангажује више од 1.200 људи.

Прочитајте још: У Руми посао тражи раднике

- Када смо им лане продали око четири и по хектара земљишта, изградили су додатних 17.000 квадрата производних погона, па сада на више од 50.000 квадратних метара запошљавају око 700 радника - истиче први човек Руме Слађан Манчић, напомињући и то да је просечна плата запосленог са нижом стручном спремом између 40.000 и 50.000 динара.

Тада је локална самоуправа само од продаје земљишта кинеско-данској компанији зарадила око 40 милиона динара, па се у Руми надају да ће слична добит бити и при најављеној куповини. Притом, кажу, главни приход сваке године остварују кроз порез на имовину за тако велике површине, а ту је и порез на зараде.

Прочитајте још: Рума: Улагања видљива већ голим оком

- Њихова уговорна обавеза је било да запосле 225 радника, а већ их имају око 700 и догодине ће та цифра достићи "хиљадарку", па очекујемо позитиван ефекат и на локални буџет - каже Манчић.

Заменик генералног директора фирме "Хелт кер Европа" Александар Андерсен Подравац наглашава и то да њима субвенције нису потребне, већ брза и одговорна општинска администрација.

- Из године у годину наша компанија у Руми дуплира своје капацитете: и када је реч о броју запослених, и када се сумира извоз, а потреба за додатним производним погоном је проистекла из доброг пословања на тржишту Сједињених Америчких Држава, где смо за само пола године остварили тржишно учешће од чак три одсто - закључује Подравац.