САМО 500 метара од здања Градске управе у Крагујевцу, у правцу Баточине, донедавно се налазило обрадиво земљиште, а сада ниче читав нови град јер за изградњу десетак репрезентативних здања и инфраструктурно опремање локална самоуправа, Влада Србије и инвеститори улажу више стотина милиона евра.

Прочитајте још: Крагујевац: Повезују индустријске зоне

Притом, идеја стручне јавности о ширењу административног центра Шумадије у том правцу је стара готово седам деценија, али се - због ранијег "нарастања" Крагујевца ка Тополи - свела на изградњу седишта Универзитета и објекте два факултета.

- Комплетан нови простор је потпуно опремљен за објекте чија је изградња у току - каже градоначелник Радомир Николић. - Али, имамо и довољно нових парцела које ће град тек понудити инвеститорима. Ускоро ће бити оспособљен и потез између "Електрошумадије" и "Центра за стрна жита", а у будућности ће се и Корман поље отворити за нова улагања, чиме ће се град проширити за десетак километара ка Баточини. Тако ће Крагујевац, поред некада престоног и града самоуправљача, ускоро добити и изглед новог, модерног центра.

Прочитајте још: Николић: Крагујевац спреман за Фолксваген

Поред комплекса државног Дата центра и Палате правде, објеката чија је изградња недавно почела, на истом простору су, између осталог, "никле" и две фабрике. "Фолксваген" гради највећи продајни салон у југоисточној Европи, а изграђен је и легат Николе Коке Јанковића, у којем је изложено око 1.600 дела познатаг академика.

СОБОВИЦА

НА двадесетак километара од центра Крагујевца, од Собовице до Лужница - на готово 700 хектара - уз три већ изграђене фабрике немачког "Сименса" и пословног здања "Милановић групе", граде се сви садржаји неопходни за живот и рад око 8.000 људи. У опремање тог простора, Влада Србије и Градска управа у Крагујевцу су већ уложили око 15 милиона евра.