МЕШТАНИ У ПРИЛУЖЈУ ВЕОМА УПЛАШЕНИ: Црква обијена и покрадена, разбијене камере, лопови су знали шта раде

Novosti online

понедељак, 21. 10. 2019. у 18:42

МЕШТАНИ У ПРИЛУЖЈУ ВЕОМА УПЛАШЕНИ: Црква обијена и покрадена, разбијене камере, лопови су знали шта раде

Фото: Д. Зечевић

Разбијена врата први је приметио црквењак Драган Бојковић, када је у суботу, на Томиндан, кренуо да отвори цркву
Црква посвећена Преображењу Господњем у центру Прилужја, нашла се на мети лопова. Разбијена врата први је приметио црквењак Драган Бојковић, када је у суботу, на Томиндан, кренуо да отвори цркву. Обавестио је Косовску полицију, која је изашла на лице места и извршила увиђај.

"Њима је циљ био само новац, што се тиче икона и фресака нису ништа поломили. Кад смо синоћ мало боље пропратили снимке, видели смо да је био крамп, а не пајсер, и то наш црквени крамп, који служи за потребе цркве, узели су и њега", каже црквењак Драган Бојковић из Прилужја.

Иако су се крађе у Прилужју дешавале и раније, ово је први пут да је обијена црква.

"Тачно су знали којих камера треба да се чувају, на крају кад су све то покупили, отишли и видели су камеру изнад врата, дошао је један, навукао је рукав преко руке и поломио камеру. До 2 сата и 47 минута камера је забележила шта су радили, после не знам шта се дешавало. Све је било растурено, разбацано, ништа друго није фалило, сем новца. Украли су 25.000 динара и тај крамп", рекао је Бојковић.

Поједини мештани нису желели пред камеру, али сматрају да би требало појачати полицијске патроле у Прилужју.

"Узнемири доста, али шта да радимо, нити се нађу лопови, ништа. Колико сам била покраден,и муж ми је због тога и умро, краве и трактор палили, ко је да је - ништа се не зна", рекла је Јелица Машић из Прилужја.

"Нормално да нам није свеједно, откуд знамо ко је и шта је, срамота је да се краде из цркве", каже Наташа из Прилужја.

Председник Привременог органа Општине Вучитрн са седиштем у Прилужју, напомиње да су се крађе дешавале и раније, али да починиоци никада нису пронађени.

Овакви догађаји узнемиравају мештане.

"Није свеједно разбити цркву или светињу српску, најоштрије бих казнио те починиоце. Што се тиче безбедносне ситуације, у Прилужју је одељење Косовске полиције, њих не можемо да окривимо, јер имају наређење од врха, како им они кажу тако раде, колико могу излазе у сусрет, али као што видите, село је велико. Пре две недеље је разбијена црква у Бањској код Вучитрна и црква у Гојбуљи, мислим да то раде неки вандали. Улазити у светиње, разбијати цркве, џамије, то је за осуду", рекао је председник Привременог органа Општине Вучитрн са седиштем у Прилужју Аца Мишић.

Иако смо више пута у току дана покушавали да добијемо одговор од Косовске полиције, у томе нисмо успели, наводи екипа РТК2.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације