На хиљаде врана и ове јесени стигло је из планинских крајева средње и источне Европе, где се гнезде, у долину Велике Мораве и Јагодину, да презиме.

Увече и у јутро, у појединим деловим града, њихова јата прекрију небо које постаје црно, а та слика и звукови грактања, код грађана изазива нелагоду и страх и, како кажу, не воле да буду сами.

У Дому здравља и Полицијској управу у Јагодини, речено је Танјугу да се "нико није жалио да су га вране напале или повредиле".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Навали, народе! Компјутер 522 динара, телефон 200: Распродаја у пропалој фирми из Зрењанина

Биолог из Градске управе за заштиту животне средине Јагодине Бобан Станковић, тврди да у "Јагодину на зимовање долази више од 10.000 врана, око шест пута више него што их има у осталим годишњим добима".

Долазе из средње и источне Европе и планинских крајева да презиме у долини Велике Мораве, објаснио је Станковић, који је и познати истраживач птичијег света.

"У односу на летњу, гнездилишну популацију, зимска бројност врана порасте шест до осам пута, са максимумом у фебруару, када у Јагодини зимује и спава више од 10.000 чавки, гачаца и сивих врана", рекао је Станковић.

Највише их је у Туристичком центру града, на Ђурђевом брду, Излетишту "Поток", на објектима Тржног центра "Виво", Спортској хали ЈАСА, око Аква патка, Градског стадиона, где у вечерњим сатима запоседну дрвеће, кровове кућа и објеката, бандере, уличне светиљке, не завршене хале...

Станковић истиче да се хране по пољима и сметлиштима око насеља и "прави су чистачи природе". Ветеринари објашњавају да вране, евентуално, могу насрнути на човека ако осете да су им младунци угрожени, а то је у пролеће, а не сада.