Сјеничка праменка по Повлену и Дивчибарама

Т. ПАУНОВИЋ

21. 10. 2019. у 07:14

Сјеничка праменка по Повлену и Дивчибарама

Нина Стефановић је прва добила стадо - Фото Архива Задруге

Задруга у Брајковићима код Косјерића опредељена за сточарску производњу

КАДА је пре две године у косјерићком селу Брајковићи основана прва земљорадничка задруга, учланило се више од 170 мештана, а својеврсни ветар у леђа им је стигао из кабинета министра Милана Кркобабића, који је за почетак бесповратно обезбедио 7,5 милиона динара за покретање сточарске производње. У првом плану је било овчарство, с обзиром на то да су падине Повлена и Дивчибара као створене за ову грану пољопривреде.

- Одлучили смо да на тај простор населимо стада сјеничке праменке, досад смо купили уматичена стада од по десетак грла и у 48 домаћинстава основали фарме. Кад почне репродукција, сваки од њих ће вратити по три јагњета, за нове фармере. Посао је добро кренуо, прихватили су га и млади на селу, па имамо и друге планове - објашњава директор Радмило Глигоријевић.

Каже и да су организовали откуп, како би спречили накупце да мешетаре по селима у којима тренутно има око 24.000 оваца. Током само четири месеца, Задруга је од овдашњих домаћина преузела више од 1.400 јагњади и кланицама по Србији и Црној Гори испоручили око 50.000 килограма меса, те од промета у државни буџет уплатила 1,1 милион динара на име пореза.

Ускоро треба да започну и тов јунади, као и промет сточне хране, али су се испречиле нове потешкоће.

Прочитајте још: План да 100 села на југу Србије добије будућност

- Недостаје нам објекат за тов и магацин. Месецима опседамо локалну самоуправу, да из бившег комбината "Повлен" исели приватника који га већ две деценије користи без икакве надокнаде, али још нема одговора - тврди Глигријевић.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације