ЛОЗНИЦА - Фамилије Ракићи, Јездићи, Стефановићи, Јовичићи, Ђукићи, Тешановићи и Будимировић у селу Кривајица, код Драгинца, У Јадру, потпуно су угашене, после злочина фашиста у казненој експедицији октобру 1941. године, када је у овом делу Србије уморено 2950 недужни људи.

Прочитајте још: ПОТРЕСНО СВЕДОЧЕЊЕ "ДИАНИНОГ ДЕТЕТА" О НДХ: Са осам година завршила у кући усташе, убили јој 86 рођака, још тражи брата Ику

Парастос жртвама фашизма служио је прота Станко Васић, а на њихово страдање подсетио је др Радован Дивнић, заменик градоначелника Лознице.

Само у селу Кривајица од злочиначке руке страдало је 120 чланова поменутих фамилија, углавном на кућном прагу и кућама, међу којима су биле и бебе, а убили су 42 деце до 10 година старости о чему сведочи књига чувеног лозничког публицисте и новинара Милоша Пантелића.

Од 1989. године, овим и другим жетвама фашизма служи се парастор, на иницијативу проте Станка Васића, прихватио епископ шабачки Лаврентије, а комунистичке власти су, коначно, после неколико деценија, престале томе да се противе.