ЛОЗНИЧАНИ ГРАДЕ НОВИ ХРАМ: Богомоља ће бити посвећена Васкрсењу Господњем (ФОТО)

В.Митрић

20. 10. 2019. у 23:07

ЛОЗНИЧАНИ ГРАДЕ НОВИ ХРАМ: Богомоља ће бити посвећена Васкрсењу Господњем (ФОТО)

Фото: В.Митрић

Плац је дар Лозничанина Бобана Ранковића, који ће бити и ктитор те богомоље, чији су изгрдању одобриле и градске власти
Архијерејски заменик Епархије шабачке СПЦ, Мирко Вилотић, по благослову епископа шабачког Лаврентија, са свештеницима Новолозничке црквене општине, освештао је место и крстна ком ће се градити нова црква, уз само Градско гробље, са његове јужне стране. Богомоља ће бити посвећења Васкрсењу Господњем.


Плац је дар Лозничанина Бобана Ранковића, који ће бити и ктитор те богомоље, чији су изгрдању одобриле и градске власти. Ранковићје познати добротвор храмова у последњих четврт века, од Лознице и Рађевине, а Лозници је подари и капелу у којој почива чувени лознички војвода Анта Богићевић, један од вођа Првог српског устанка, чија је кћерка Томанија, са мужем Јевремом Обренеовићем, удариле темеље савременог Шапца.


- Вера нас је кроз векове одржала, никада нашем народу није било лако, увек смо се суочавали са изазовима и исушењима, али смо остали и опстали, а најбоље то зна народ крај Дрине, Цера, Гучева и Јадра, где се никад није постављало питање цене за крст часни и слободу златну – каже ктитор Ранковић, носилав највиших епархијских и одликовања које додељује Свети синод СПЦ. -Моја породица је одлучил да купи плаца, да гради нови храм, да то чинимо у саборности и љубави са другим људима и нашим свештенством и радује нас што ће ускоро да почну радови.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Zrenjaninac pomera granice veterinarske hirurgije: Leči ljubimce i teši vlasnike


Прота Милан Алексић, старешина Новолозничке цркве, каже да је ово четврта црква у граду, како се подиже, у генерацији овог свештенства, као и да је у насељу Лозничко Поље освештана већ црква, а да ће то ускоро бити учињено и на Лагатору, некадашњем имању Вука Стефановића Караџића.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације