После 7 година обнове почиње да ради позориште у Врању

Танјуг

20. 10. 2019. у 23:20

После 7 година обнове почиње да ради позориште у Врању

Обновљена зграда позоришта "Бора Станковић" Фото Јелена Стојковић

Извођењем опере „Коштана" у Врању ће сутра после седам година бити отворена обновљена зграда позоришта "Бора Станковић"
Извођењем опере „Коштана" у Врању ће сутра после седам година бити отворена обновљена зграда позоришта "Бора Станковић".


Зграда позоришта 2. јула 2012. године је изгорела у пожару, а у реконструкцију је уложено 380 милиона динара, преноси РТС.


У пожару су тада уништени - дворана, бина, фоаје, подрумски део. Део архиве, документација и неки костими сацувани су, али оштецени због дима и чађи. Ватра је, према првим сазнањима, избила иза Позоришта, на бини дискотеке.


Поступак против осумњицених за подметање пожара траје у Основном суду у Врању, предмет је у завршној фази.


Претходних година, глумци су и без своје сцене били успешни на домацој и медународној сцени.


"Ту се десио парадокс, ми смо 30 премијера извели за седам година без зграде, и за то време освојили бројне награде и имали уцешца на бројним знацајним фестивалима, пре свега на Стеријином позорју две године заредом, што се никада у врањском позоришту није догодило", наводи Бојан Јовановиц, глумац позоришта "Бора Станковиц" у Врању.


Дела најпознатијег Врањанца, по коме позориште и носи назив, Боре Станковица, оживљавана су на позорници више пута. За поцетак рада у новој згради на репертоару су опера "Коштана" Народног позоришта у Београду, па "Нециста крв" домацег театра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације