ОВА ШКОЛА ЈЕ НАЈУСПЕШНИЈЕ ПОЉОПРИВРЕДНО ДОМАЋИНСТВО: Ученици произведу све за своју исхрану

Танасије Пауновић

20. 10. 2019. у 19:02

ОВА ШКОЛА ЈЕ НАЈУСПЕШНИЈЕ ПОЉОПРИВРЕДНО ДОМАЋИНСТВО: Ученици произведу све за своју исхрану

Пекари и посластичари на делу Фото Архив школе

Пракса у Пољопривредној школи "Љубо Мићић" у Пожеги

ЗА Пољопривредну школу "Љубо Мићић" у Пожеги кажу да је најуспешније пољопривредно домаћинство у Златиборском и Моравичком округу. Тако му и дође, јер 320 ученика стиче знање у пет различитих профила. Притом на време обраде 80 хектара земље, одгаје повртњаке и расаднике, однегују фарме крупне и ситне стоке и живине, усавршавају месарски занат, а пекари пеку занат у сопственој пекари.

Ових дана сви су у великом послу. Док једни припремају јесењу сетву, повећа група ђака, као искусне домаћице, припрема зимницу за 180 вршњака који бораве у Дому ученика, а дошли су из других општина Златиборског и Моравичког округа, али и из северне Црне Горе, Републике Српске и БиХ.

ХРАНА за домце је дело ђачких руку. Прави су мајстори за пекмез, ајвар, кисео купус, паприке и туршију у разним комбинацијма. Увек имају свеж хлеб из своје пекаре, а вешти су и у прављењу посластица. Кад се напуне оставе, вишак заврши на тржишту као најквалитетнија роба.

ПРОЧИТАЈТЕ И: U Babušnici tradicionalna “Vurdijada”: Vurda na sto načina

После Пољопривредне изложбе, одржане 12. октобра, ужурбаност не престаје. Директор школе Којо Бошковић напомиње да су завршене припреме за отварање млекаре, чија производња почиње на пролеће.

Време за туршију

СВИ у школи, и запослени и ђаци, радују се још једном објекту који ће заокружити све потребе "великог ђачког домаћинства". Бошковић открива да је реч о почетку радова на изградњи ветеринарске амбуланте. Обезбеђена су средства, око 2,5 милиона динара. Радови су поверени пожешком предузећу "Ратко Митровић". Будући ветеринари почеће у њој да раде наредне школске године.

- Ветеринарски смер је популаран, а на фармама на школском имању увек има посла - кажу будући ветеринарски техничари, од којих ће многи продужити студије и добити докторске дипломе.

Припреме за јесењу сетву

ПРЕРАДА МЛЕКА

ШКОЛСКА млекара је завршена. Опрема је монтирана, извршена је проба, којој су присуствовали посетиоци Пољопривредне изложбе, обучавају се будући технолози.

Иначе је намењена за откуп и прераду козјег млека, што ће, према речима директора Бошковића, утицати на развој козарства и ослободити мука фармере који имају проблема са пласманом млека.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације