У Природњачком центру Србије у Свилајнцу данас је поводом трећег Међународног дана предела, отворена изложба "Предео и воде".


Покровитељ изложбе је Министарство заштите животне средина, а о значају "предела и воде" за свет, говориле су помоћница министра Биљана Филиповић Ђушић, председавајућа Европском конвенцијом о пределу Савета Европе Магелон Дежан Пон и директор Природњачког центра Јасмина Луковић Јагличић.


Госте и учеснике изложбе испред општине Свилајнац, поздравила је заменик председника општине Драгана Радевић.


Филиповић - Ђушић је оценила да је Србија "показала изузетан напредак у примени Европске конвенције о пределу".


"У протеклих 18 година реализоване су различите активноасти на промоцији Конвенције, у области праксе која предвиђа примену ЕКП на националном и локалном нивоу, такође у области едукације - на академском нову, у делу актуелних стратешких и планских докумената, у већем или мањем обиму, успостваљен је стратешки оквир за спровођење политике предела у Србији", прецизирала је Филиповић Ђушић.


Предео је идентификован као део културне баштине, као културно и природно добро од директног значаја за квалитет живота и за основне људске потребе за индентитетом и добрим осећањем, објаснила је она.


Она је додала да Министарство заштоте животне средине, сваке године учествује са апликацијама на конкурсу Савета Европе за награде за предео као и на обележавању Међународног дана предела.


Прочитајте још: Дигитализован Природњачки центар Србије, експонати могу да се “обиђу” на телефону


На отварњу изложбе је речено и да је "Европска конвенција о пределу настала као резултат бриге за опстанак идентитета предела. Предели су простор у коме живимо. То су улице којим ходамо, отворени градски простори на којима се сусрећемо, градски паркови, приобаља на којима се рекереирамо, национални паркови и рурални предели у којима се враћамо природи и води као њеној есенцији".


Изложба се састоји од бројних фотографија 14 аутора из Србије.


Изложбу су припремили наставници са катедре за планирање и пројектовање у пејзажној архитектури са студентима студијског програма "Пејзажна архитектура" Шумарског факултета Универзитета у Београду.


Партнери на овом пројекту су и Удружење грађана за развој еко руралног туризма "Подунав" Бачки Моноштор, Покрет горана Сремска Митровица и Природњачки центар Србије.