Градска Каса на рекордном нивоу

З. ГРУМИЋ

субота, 19. 10. 2019. у 13:15

Градска Каса на рекордном нивоу

Рекордни износ буџета је показатељ развоја града Фото Д. Дозет

Одборници Скупштине Града Усвојили измене градског буџета, који је увећан за 591 милион

ПОСЛЕ свечане седнице Скупштине града, на којој су усвојене одлуке о добитницима овогодишње Октобарске награде и Новембарске повеље, одборници су у наставку рада усвојили измене градског буџета, према којима је обим градске касе увећан за 591 милион динара и достиже рекордних 30,14 милијарди динара.

Према оцени градоначелника Милоша Вучевића, ребалансом није значајно промењена суштина буџета, али је тај рекордни износ добар показатељ развоја града.

- Пробили смо ту магичну бројку од 30 милијарди динара - нагласио је градоначелник, и напоменуо да је новосадски буџет данас дупло већи него што је био пре осам година.

Кључни разлог за ребаланс је повећање плата у јавном сектору, у складу са недавно усвојеним изменама закона. Тако ће запосленима у администрацији зарада од новембра бити повећана за осам одсто, у "социјали" и предшколској установи следи повећање од девет, а онима у установама културе за десет процената. У градској каси издвојено је додатних 250 милиона динара за асфалтирање улица, изградњу тротоара и других објеката путне привреде, а са 40 милиона је субвенционисано ЈКП "Чистоћа", да настави изградњу нових подземних контејнера за смеће.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Изградња бициклистичке стазе од Новог Сада до Београда: Догодине на два точка до престонице


- У овом ребалансу издвојили смо и неопходна средства за пројектовање три нова обданишта на подручју града, како бисмо додатно ублажили недостатак капацитета у оквиру предшколске установе - навео је Вучевић, и додао да је додатни износ усмерен и за одржавање гробаља у приградским месним заједницама.

Одборници опозиције, у првом реду представници СРС-а, критиковали су градску власт због високог буџетског суфицита од скоро седам милијарди динара.

- Џаба нам 30 милијарди ако власт није способна да тај огромни новац употреби на капиталне пројекте који су неопходни граду, попут нових школа, водовода и канализације у многим деловима града - рекао је Ђурађ Јакшић, шеф одборничке групе радикала, и предложио да Град, у ситуацији када "приходује више него што му је потребно, а не уме да потроши", смањи цене комуналних услуга, такса и других дажбина.

Одборници су усвојили и одлуку према којој ће од 1. јануара 2021. године у Новом Саду престати употреба пластичних кеса. Биће то, према речима градоначелника, прави пример осталим градовима у Србији како се јача еколошка свест и штити животна средина.


ИЗБОРИ

НА питање новинара да ли ће се кандидовати за још један мандад, Вучевић је одговорио да ће одлуке о изборним листама и кандидатима за изборе идуће године донети СНС и њени органи. - Радим пуним срцем и пуном вољом за Нови Сад, а тако ће бити шта год да убудуће будем радио. У Новом Саду треба пуно радити и добро га разумети.


ОКТОБАРСКЕ НАГРАДЕ

ОКТОБАРСКУ награду Новог Сада добили су професор Факултета техничких наука др Илија Ковачевић и Милан Мумин, уметник и музичар. Новембарска повеља припала је резервном пуковнику и председнику градске организације РВС Бошку Пилиповићу и др Милошу Петровићу, ветеринару, радиологу и научнику.

Лауреатима припада и новчани износ од по 130.000 динара, који се исплаћује из градског буџета.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације