Бивши радници тврде: Поклоњено 75.000 хектара

З. РАЈИЋ

субота, 19. 10. 2019. у 07:50

Бивши радници тврде: Поклоњено 75.000 хектара

Акционари траже помоћ од ЕУ Фото Томислав Марковић

Војвођански акционари траже да ЕУ преиспита приватизацију

САВЕЗ удружења акционара (СУА) Војводине, са седиштем у Змајеву, код Врбаса, затражио је од Европске комисије (ЕК) у Бриселу да се продаја пољопривредних предузећа у Србији уврсти на листу спорних приватизација, вредних пажње ЕУ.

Бивши радници и акционари пољопривредних предузећа, као и задругари који полажу право на отуђене оранице, позвали су се на Поглавље 23 о приступању Србије ЕУ, које подразумева поштовање основних људских права и борбу против корупције. Они су се ових дана за помоћ обратили Јоханесу Јунгу, комесару ЕК за европске интеграције и владавину права.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Казане пуни 50 милиона динара: Подстицаји произвођачима вина, ракије и пива


Европској комисији предочен је извештај Савета Владе Србије за борбу против корупције о приватизацији и располагању пољопривредним земљиштем у јавној својини. Приватизовано је 148 пољопривредних предузећа, а са 41 купцем раскинут је уговор, јер нису измиривали обавезе.

- Какви су прави ефекти приватизације пољопривредних предузећа, показују подаци да је 107 власника присвојило 75.000 хектара плодне земље. Узимајући да је тржишна вредност земљишта 10.000 евра по хектару, држава им је поклонила 750 милиона евра, а од продаје 70 одсто друштвеног капитала у тим предузећима остварила је око 160 милиона евра - истакао је Веселин Мухадиновић, председник СУА.

Он је обавестио европског комесара и да се у 84 предузећа "изгубило" 122.000 хектара државне земље, а да Савет за борбу против корупције нема информацију колико је њива "нестало" у свих 148 приватизованих газдинстава.

Према његовим речима, у нерешивој ситуацији нашло се 98 одсто мањинских акционара некад великих комбината, који су принуђени да подршку траже од међународних институција, јер су њихови апели у нашој земљи остали без одјека. Мухадиновић је навео да судски спорови за доказивање незаконитих приватизација у неким случајевима трају и више од 15 година, "а воде се тако што локална самоуправа одбија да поступи по одлукама виших судова да обезбеди повратак задругара на њихову земљу, па се они поново упућују на суд".

- Земљиште у државној и задружној својини није могло бити приватизовано, јер има своје титуларе, а купац комбината, по закону, може добити само право коришћења, а не и својине друштвеног пољопривредног земљишта. Упркос томе, купци комбината су присвојили оранице, уз помоћ катастара у општинама, у којима су друштвена, државна и задружна својина претваране у приватну - изнео је Мухадиновић.


ДОПИС И НАШИМ ВЛАСТИМА

ДОПИС који су упутили Европској комисији, мањински акционари Војводине су доставили и председнику Србије, републичком и покрајинском премијеру, министрима спољних и унутрашњих послова, правде, пољопривреде, привреде и европских интеграција, председнику Управног суда и републичком јавном тужиоцу. Одговор да ће представка бити узета у разматрање засад је стигао од Министарства правде и Управног суда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Marks

19.10.2019. 22:53

Srbija na dobošu, evo dobri i uverljivi dokaza kako vlast vlada za dobrobit naroda.