Одборници усвојили одлуку: Димитровграду вратити старо име Цариброд

В. ЋИРИЋ

19. 10. 2019. у 00:23

Одборници усвојили одлуку: Димитровграду вратити старо име Цариброд

Др Владица Димитров и Зоран Геров Фото В. Ћирић

Тако се звао од 14. века, до 1950, када је "крштен" по бугарском револуционару

ОДБОРНИЦИ СО у Димитровграду су усвојили предлог Општинског већа да се граду врати име Цариброд - како се звао од 14. века, до 1950, када је "крштен" по бугарском револуционару Георгију Димитрову.

Сада је на потезу Министарство за државну управу и локалну самоуправу које би требало да предложи измену Закона о територијалној организацији, што би за житеље ове општине значило промену личних докумената. Из локалне самоуправе, међутим, поручују да ће тај поступак овде бити - бесплатан.

Подсетимо, током последњих двадесетак година, ово је био трећи покушај да се Димитровграду врати старо име, јер 1996. и 2004. на референдумима није добијена потребна већина. Сада председник Општине др Владица Димитров објашњава да је Цариброд старо словенско име које нема политичке, нити националне конотације.

Готово идентичан је и став Савета бугарске националне мањине који предводи др Ангел Јосифов - један од иницијатора промене имена града.

Прочитајте још - Бугари коначно повезали Пирот и Димитровград

- Овдашњи људи су се досад делили на Цариброђане и Димитровграђане, у зависности од тога да ли говоре на матерњем или српском језику. Иначе, нови-стари назив користе готово сви у Горњем Понишављу, јер је важио вековима, док је назив Димитровград резултат једног времена и има идеолошки призвук - каже др Јосифов.

Александар Петров


Међу онима који подржавају промену имена је и пензионер Александар Петров, који је још деведесетих година прошлог века, са неколицином истомишљеника, затражио враћање Цариброда. Овакав исход скупштинске седнице је по вољи и сниматеља Стефана Павића.

ПРЕЧА ПОСЛА

НЕКОЛИЦИНА махом старијих људи, који нису желели "у новине", сматра да уопште није важно како ће се град звати, јер је примарније да се више пажње посвети отварању радних места и задржавању младих на огњиштима, да Димитровград или Цариброд, свеједно им је, за коју годину не би потпуно опустео. Млади са два пасоша, кажу, одавде беже главом без обзира - најпре у Бугарску, а потом у неку другу земљу ЕУ, па је тако овде, од некадашњих 10.000 житеља, остало једва 6.000, углавном пензионера.

Стефан Павић


ГЛАСАЊЕ

АКТУЕЛНИ сазив СО у Димитровграду има 29 одборника, а окосница власти је СНС у коалицији са СПС. За одлуку о промени имена су гласали сви напредњаци, док је заменик председника Општине из редова социјалиста Зоран Геров рекао да ће се ова партија уздржати од гласања. Предлог су подржали и самостални одборници, те представници СзС који иначе не присуствују седницама, али су доставили писану сагласност.

Седници су, иначе, присуствовала 24 одборника.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Милош

19.10.2019. 18:37

Eee moji socijalisti, za ovako nešto se glasa PROTIV, a ne uzdržan..

Mama

19.10.2019. 20:04

Ko sta radi samo menjaju imena ulica sela i gradova.Da li jos ima zivih koji se secaju predratnih imena? Mogu li posleratni 75-godisnjaci da pamte ta izmenjena imena za koja nisu culi????Korist samo za proizvodjace tabli za natpise.