КРУШЕВАЦ - У Градску топлану Крушевац се са висине од пар стотина метара данас, из ваздуха убацивао ремонтовани котао на угаљ тежак чак 53 тоне! Грдосија која представља бубањ, најважнији и централни део котла, спуштала се кроз кров топлане специјалним машинама уз милиметарско подешавања и мајсторе посебно обучене за радове на висинама.

Цела “операција” трајала је скоро 50 минута.

Прочитајте још: Слабије грејање у већем делу Крушевца

- Последњи пут смо овакву ситуацију имали 1982.године када су и направљени котлови, сада смо убацили бубањ-срце котла, које садржи 1.320 цеви, тежак је 53 тоне – предочава за “Новости” Драган Аздејковић, директор ЈКП Градска топлана Крушевац. -Следи повезивање са другим елементима котла бр.2 и за 15 дана, исту процедуру поновићемо приликом убацивања за још један котао на угаљ. Очекујемо да оба котла буду потпуно спремна за рад до 25. децембра.Два гасна котла која су купљена својевремено, али никада нису била у функцији су такође сређена и већ су у функцији. Ово ће бити прва грејна сезона у историји крушевачке топлане где ће систем радити са укупно четири котла. Укупна инвестиција Владе републике Србије у ремонт комплетног система износила је 400 милиона динара. Само су котлови износили 320 милиона.

Фото С. Бабовић

Прочитајте још: КРУШЕВАЦ БЕЗ ГРЕЈАЊА: Цео град искључен са мреже због хитне поправке


- Добићемо поузданост у снабдевању, могућност комбинације гасних и котлова на угаљ, као и 90 мегавата инсталисане снаге-износи Аздејковић-Бићемо мирни наредних 15 година. Радова и оправки на изворима топлотне енергије више неће бити, радиће се само на топловоду због поправки и ширења мреже.

Цене грејања у Крушевцу, међутим, неће се мењати. И даље износи око 80 динара(без ПДВ-а)по квадрату, што значи да за стан од 50 квадрата треба месечно плаћати рачун од 4.200 динара. Топлана тренутно има 9.000 корисника и потписане уговоре за још 2.000 будћих власника станова.

ПРОШЛА СЕЗОНА У КОЛАПСИМА

КАКО су “Новости” редовно извештавале,протеклу грејну сезону обележили су бројни кварови и већина Крушевљана није уопште имала грејање ни током најхладнијих дана зиме. Револт корисника топлане био је велики, а проблема у снабдевању имале су и неке виталне институције у граду.