Мештани у зачараном кругу: Живе на траси регионалног водовода, а стока им скапава од жеђи

В. ЋИРИЋ

18. 10. 2019. у 16:28

Мештани у зачараном кругу: Живе на траси регионалног водовода, а стока им скапава од жеђи

Љубиша Живковић и Небојша Стојановић Фото В. Ћирић

Већ неколико година без воде због дуга који је са каматама нарастао на преко 1,8 милиона динара

ЖИТЕЉИ сувопланинског села Шљивовик, које административно припада белопаланачкој општини, нашли су се у својеврсном зачараном кругу из којег не могу да изађу већ неколико година! Иако су на траси регионалног водовода који иде од бабушничког села и врела Љуберађа и делимично напаја Ниш, они су већ неколико година без воде због дуга који је са каматама нарастао на преко 1,8 милиона динара. Оно мало воде по инстатацијама које се често кваре ни издалека није довољно да се подмире потребе на планини, на којој је, иначе, нема - по чему је и добила назив.

Шљивовичани жарко желе да предају свој водовод белопаланачком предузећу "Комнис" на одржавање и управњање, али у локалној власти кажу да то није могуће док се не подмире дугови, док горштаци кажу да немају милионске суме да подмире рачун за цело село познато по сточарству.

Прочитајте још - Мртва стока плута Бегејом, прети и зараза!

- Заиста не знам када ће се ситуација нормализовати, али овако се више не може. За мојих неколико крава дневно је потребно бар 300 литара воде. У већем проблему су они који имају више крава или по пар стотина оваца. Уз све обавезе око стоке и у пољу, свакодневна обавеза је да упалим трактор и са цистерном одем на врело у неколико километара удаљено село Коритница да бих обезбедио воду. Велики проблеми су и око одржавање хигијене, купања, умивања... Када се пре десетак година распала фирма "Весна" у којој сам био пословођа, дошао сам на очевину и одлучио да чувам стоку, али изгледа да ни то није могуће - прича Драгољуб Буба Вељковић.

Вожња трактором до Коритнице и назад повећава и трошкове око допремања воде, али истовремено и одузима драгоцено време сточарима јер се до суседног села, точења судова и повратка у Шљивовик, проведе и по неколико сати. За то време могли би се посвршавати силни послови око стоке или на њиви. Велике проблеме око напајања стоке има и Драган Савић који има око 200 оваца, као и Славољуб Вељковић Чоле који чува 130 оваца.

Прочитајте још - МЕШТАНИ СУМЊАЈУ НА САТАНИСТЕ: Мртву стоку налазе без капи крви и полних органа (ВИДЕО)

Небојша Стојановић и Јован Живковић, пензионери из Шљивовика који су се такође вратили на очевину, покушавају да отклоне кварове на инсталацијама, али и сами признају да нису стручни за овај посао, већ иду зато што морају. Да би било бар мало воде у селу, јер стока не зна шта су сеоски неплаћени рачуни него тражи да пије. Они кажу да су још 2011. године поднели захтев да општинско предузеће "Комнис" у Паланци преузме бригу о сеоском водоводу, да почне са наплатом утрошене воде, али да је има. За поменути дуг кажу да није могуће да се плати јер је реч о огромном износу, који стотинак углавном старијих житеља овог села никако не могу да напабирче.Горан Миљковић, председник белопаланачке општине каже да ће се са овом месном заједницом направити предлог уговора о отпису дела дуга и репрограму остатка, након чега би се могао преузети шљивовички водовод.

ВЕЉКОВИЋИМА ПОТРЕБНА ПОМОЋ

ПРЕ два месеца у Шљивовику је од удара грома у шталу Славољуба Вељковића Чоле, изгорело више од 7.000 бала сена, којима је зимус требало да прехрани својих 130 оваца. После писања "Новости" о овом случају, Вељковићу је пристигла помоћ од неколико стотина бала од комшија из суседних села и 500 долара из Аустралије, од једног донатора нашег порекла. Иако је обећала, локална власт му засада није помогла ни на какав начин, а штета у храни и на објекту је око 17.000 евра, што је фантастична сума за ову породицу у којој су и Славољубова супруга Каја, син Горан, снајка Баркица и четворогодишњи унук Никола - једини млади људи на Сувој планини.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације