„Док ме туче, не смем да питам зашто“: Истражујемо драматично насиље над женама у малим срединама

С. БАБОВИЋ

17. 10. 2019. у 11:00

„Док ме туче, не смем да питам зашто“: Истражујемо драматично насиље над женама у малим срединама

Милица Павловић / Основни суд

Упркос новом Закону, насиље над женама у Расинском округу не јењава
КРУШЕВАЦ - САДА имам 60 година, али само се питам како сам још жива. Док ме туче, не смем да га питам зашто ме туче. Његова мајка ме моли да одем. Она мора да трпи насиље, да не трпим и ја” ,писала је у свом дневнику Милица Павловић(60), мештанка Варварина, коју је на породичној слави, Ђурђевдан 2015. године заклао супруг Небојша(60). Убица је у међувремену преминуо у Окружном затвору у Крушевцу, чекајући суђење.

Несрећну жену је смрт спречила да настави писање дневника, чије су странице пронашли ћерка Оливера са децом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Скрхани отац убијене Виолете: Ићи ћу и до Бога, само да га казне. Да сам знао, не бих га пустио у кућу - Заљубила сам се на први поглед у човека кога ниједна жена не би могла издржати. Од првог дана брака, он је пио у великим количинама и био је много насилан.Пишем ово као поруку женама да са оваквим људима као што је мој муж, никада неће доћи боље сутра-писала је Милица у дневнику,пре него да смрт заувек прекине њену потресну исповест.
Небојша Павловић је био месар, вешт с ножем. Тим оружјем је и пресудио супрузи.
-Алкохол је био кривац, одувек је малтетирао мајку, све док брат и ја нисмо стасали,па некако успевали да је заштитимо-испричала нам је Оливера Миленовић,Миличина ћерка.-И на дан када се све догодило био је под дејством пића.

Да је алкохол један од главних “окидача” за насиље потврђују и стручњаци из ових средина. У Центру за социјални рад у Варварину напомињу да драме у партнерским односима обично кулминирају у време празника, када је алкохол доступнији.Само је у првих девет месеци ове године примљено 72 пријаве за насиље у породици, а међу њима су жене биле жртве у 36 случајева. Партнерско насиље регистровано је 25 пута.

- Жене су биле жртве физичког насиља у 20 случајава и реч је о шамарању, шутирању, гурању, 11 је било пријава које се односе на психичко насиље, које се огледа у вређању,псовању,претњама-предочава за “Новости” Иванка Миленковић,руководилац ЦСР у Варварину.-Насиља нису поштеђене ни сасвим младе, ни старије жене.

Саговорница “Новости” напомиње да скоро редовно предлажу обавезну меру лечења од алкохола, јер се виновници ретко одлучују на тај корак. У Брусу је слична ситуација.
-Као преовлађујући узрок који доводи до подношења пријава због насиља у породици су алкохолизам пријављеног, затим проблеми финансијске проироде, нерашчићени имовинско-правни односи и љубомора-наводи за “Новости” Милан Михајловић,вршилац функције јавног тужиоца у Брусу.- Према насиљу постоји нулта толеранција. Суд у протекле три године није донео ниједну ослобађајућу пресуду.

Закон о спречавању насиља у породици,који је на снази од јуна 2017.године, примењује се и у мањим срединама. Само је те године изречено 50 хитних мера ради заштите жртава, 2018.године донето је 65 хитних мера, а ове године, до 10. октобра-63.

ОКРУГ ЈОШ БЕЗ СИГУРНЕ КУЋЕ

О изградњи Сигурне куће у Расинском округу говори се годинама,али се жртве насиља још увек збрињавају у прихватилиштима у другим градовима.За жртве из мањих општина је потпуно измештање из средине где су трпеле насиље, веома важно.

-Из државног извештаја ГРЕВИО групи,као и из независног извештаја у “сенци” види се да број,распоређеност и смештајни капацитети сигурних кућа не одговарају потребама жена и деце жртава насиља, да им та врста заштите најчешће није доступна непосредно, већ захтева упут надлежног центра за социјални рад-подвлачи адвокат Јасна Колаковић-Смиљанић,члан правног тима за пружање помоћи жртава родно заснованог насиља Удружења “Феномена” из Краљева.

ПОТРАЖИТЕ ПОМОЋ НА ВРЕМЕ,СПРЕЧИТЕ ТРАГЕДИЈУ

АКО трпите насиље или знате неког трпи насиље, позовите СОС телефон 0800 35 00 36(број СОС телефона,са лиценцом надлежног Министарства).Стручњаци наглашавају да насиље не сме да се трпи и да ниједно насиље није приватна ствар.

Милан Михајловић / Фото Приватна архива


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације