НАРЕДНЕ године би требало да почне изградња бициклистичке стазе од Новог Сада до Београда, а расписивање тендера за ову инвестицију се очекује у марту 2020.

Покрајински секретар задужен за привреду и туризам Иван Ђоковић наглашава да је реч о пројекту који његов ресор намерава да реализује у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација. Са Заводом за урбанизам Војводине је већ урађено око 90 одсто пројектно-техничке документације, па се изградња бициклистичке стазе - с обзиром на то да ће финансијер бити држава - налази и у нацрту републичког буџета за наредну годину.

Планирана је изградња двосмерне стазе дуж државног пута 100, која ће имати вертикалну и хоризонталну саобраћајну сигнализацију, а Ђоковић каже да ће највероватније имати и бежични интернет, те пунктове за допуну двоточкаша на електрични погон.

Прочитајте још - Гради се најдужа бициклистичка стаза

Када је реч о Новом Саду, у мају је завршена изградња бициклистичке стазе до Бегеча коју су свечано отворили градоначелник Милош Вучевић и министар Расим Љајић. Дугачка тачно 6.275 метара, она припада једном од три коридора која пролазе кроз Србију и део је пројекта Европске бициклистичке федерације којим се развија 14 међународних коридора и ствара мрежа која покрива читав Стари континент. Посебно је значајно то што траса од Новог Сада до Бегеча припада и коридору "Еуровело 6" - од Атлантика до Црног мора - који представља једну од најпопуларнијих европских двоточкашких рута јер из Француске пролази кроз Швајцарску, Немачку, Аустрију, Словачку, Мађарску, Србију, Хрватску и Бугарску, а завршава се у Румунији. Кроз Србију се протеже 665 километара његове трасе.

ЕВРОПСКА МРЕЖА

ПОКРАЈИНСКИ секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић каже да је недавно завршено постављање сигнализације на бициклистичкој рути која од Шпаније води до Црног мора. Истоветан пројекат је окончан и на путевима "Еуровело 11" и "Еуровело 13", који се протежу од севера Европе до Црног мора.