Отворен висећи пешачки мост у Трстенику: Преко Мораве и вода, и људи

В. Н.

15. 10. 2019. у 21:02

Отворен висећи пешачки мост у Трстенику: Преко Мораве и вода, и људи

Фото Танјуг / Ћирић и Михајловић

Реконструисан стари мост који је током поплава у мају 2014. претрпео озбиљна оштећења

ТРСТЕНИК је у уторак добио потпуно нови висећи мост на Западној Морави, а представницима локалне самоуправе је употребну дозволу уручила министарка Зорана Михајловић која је нагласила и то да је ресор грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у обнову овдашњих путева већ уложио више од четири милијарде динара.

- Очекујемо да Моравски коридор, односно ауто-пут који ће повезати Чачак, Краљево, Трстеник и Крушевац створи услове за још већи развој привреде - истакла је Зорана Михајловић.

Иначе, свечаном отварању је претходила реконструкција старог моста који је током поплава у мају 2014. претрпео озбиљна оштећења, а преко новог висећег прелаза се протеже и магистрални цевовод из којег се водом за пиће снабдева више од 15.000 људи.

Прочитајте још - ДАН ОПШТИНЕ ТРСТЕНИК: Нов мост преко Мораве, за воду и пешаке

- Двострука функција новог моста омогућава да се пијаћа вода са изворишта Звездан пребаци на другу обалу Мораве, али и да пешаци могу несметано да циркулишу. Ово је, иначе, завршетак програма Немачке развојне банке чија је укупна вредност око 400 милиона динара. Притом, само висећи мост је коштао готово 715.000 евра, од којих је њихова донација износила 130.000 евра. Министарство грађевине је издвојило око 270.000 евра, а остатак је суфинансирала локална самоуправа - прецизирао је први човек Трстеника Александар Ћирић.

Подсетимо, завршетак изградње висећег моста је део великог пројекта који се наставља ка Стопањи, што ће омогућити коначно решавање вишедеценијског проблема и вода за пиће ће бити дистрибуирана на великом делу трстеничке општине.

ПРОЈЕКАТ

ПРОЦЕЊУЈУЋИ да ће нови висећи мост бити још један симбол Трстеника, први човек локалне самоуправе Александар Ћирић је најавио и нове пројекте у области прикупљања и пречишћавања отпадних вода. Инвестиција вредна више од 10 милиона евра ће, баш као и изградња пешачког моста са цевоводом, бити реализована у сарадњи са Немачком развојном банком.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације