ЊЕНО ВЕЛИЧАНСТВО – БУНДЕВА: Фестивал у Кули посвећен краљици јесени

З. РАЈИЋ

уторак, 15. 10. 2019. у 07:15

ЊЕНО ВЕЛИЧАНСТВО – БУНДЕВА: Фестивал у Кули посвећен краљици јесени

Бундева симбол здравог начина живота Фото М.В.

Фестивал у Кули окупио више од 50 произвођача, који су изложили ђаконије од бундеве

У КУЛИ је протеклог викенда одржан гастрономски фестивал посвећен "краљици јесени" - бундеви. Традиционални октобарски, пети по реду, "Дани бундеве", које организују Удружење жена "Еко Кула" и општинска Туристичка организација, ове године су, први пут, одржани у парку, у центру града. Више од 50 малих произвођача на одлично посећеним штандовима изложили су разноврсне производе од бундеве - јела, слатке и слане колаче, сокове, десерте, хлеб, уље и семенке, које су продавали по приступачним ценама.

На својеврсном јесењем вашару, посетиоци су могли да купе и мед, зачинско биље, разне врсте воћа и поврћа, зимницу, интегрално брашно, цвеће, рукотворине домаће радиности и вино од купине, које су могли и да дегустирају. Услов је био да сваки излагач понуди барем један производ од бундеве, што је била улазница за манифестацију.

Излагачи су се такмичили у припремању најукуснијег колача или јела од бундеве. Прво место освојила је екипа "Дивовска бундева" (ученици куварског смера у Економској школи у Кули), друго "Округла бундева", а треће "Турбан тиква". Додељене су и специјалне награде за најкреативнији производ и најаутентичнији укус бундеве у припремљеном колачу, за најлепше декорисану тезгу Удружењу "Органик лајф" и за највеселију екипу Предшколској установи "Бамби".

За децу су били приређени еко-карневал и креативна радионица, под слоганом "У радњу крени, торбу промени". Деца су цртала на платненим торбама, што је био апел за мање коришћење пластичних кеса у трговинама.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЛУКА КРАЉУ, ИЗВИНИ: Урнебесан оглас маме, тетке и сестре о коме бруји цела Суботица


- Настојимо да подигнемо свест о здравој исхрани, здравом начину живота и очувању животне средине, а бундева је симбол свега тога - рекла је Кристина Илин из УЖ "Еко Кула".

Удружење се залаже за повратак традицији, а на то је указивао и амбијент манифестације, који је, са балама сламе, клиповима кукуруза, бундевама и осталим јесењим плодовима, подсећао на сеоско двориште.


ХРАНА И ЛЕК

БУНДЕВА је, на фестивалу у Кули, представљена као храна и лек. Чуло се, између осталог, да има ниску калоријску и високу витаминску вредност и да снижава шећер и холестерол у крви, лечи болести желуца, танког црева и простате, јача имунитет и спречава настанак малигних тумора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације