Ниш експрес скуп само без конкуренције

Е. В. Н.

15. 10. 2019. у 06:45

Ниш експрес скуп само без конкуренције

"Ниш експрес"

Неке општине се окрећу јавно-приватном партнерству, а неке - Републици

ИАКО "Ниш експрес" поскупљење цене превоза у најнеразвијенијим општинама покушава да оправда недовољним бројем путника - уз тврдњу да ниједна од локалних самоуправа са територије Нишавског, Топличког и Пиротског округа није уредила ову делатност, нити је определила средства за субвенционисање превоза - његови челници се не изјашњавају о тврдњама да, заправо, злоупотребљавају монополистички положај. Јер, чињеница је да су њихове цене тамо где имају конкуренцију прихватљивије.

Најугроженије су општине у Нишавском и Топличком округу, па житељи Гаџиног Хана - управо зато што нема другог превозника - месечну карту до 15 километара удаљеног Ниша плаћају 7.800 динара. Истовремено, од града на Нишави се до Лесковца који је трипут даље, око 45 километара, истим превозником може путовати за 10.130. Али, на истој релацији месечна карта "Југотранса" кошта само 7.700 динара. Слично је и на линији ка 70 километара удаљеном Пироту, до којег возе три фирме. Месечна карта у "Ниш експресу" износи" 8.800, а ђаци код "Аутокодекса", на пример, плаћају само 6.600 динара.

Прочитајте још - Притужбе на „Ниш-експрес“: Возе путнике као кромпире

- Надлежни у Округу и Републици су ми препоручили да по моделу јавно-приватног партнерства уведем још једног превозника и створим конкуренцију - каже председник Општине у Гаџином Хану Марија Цветковић, што је пут којим је већ кренула локална самоуправа у Прокупљу, из којег члан Градског већа задужен за информисање Драгана Митровић поручује да су утврдили предлог концесионог акта и он ће се ускоро наћи пред одборницима Скупштине града у срцу Топлице.

Марија Цветковић


Заменик првог човека локалне самоуправе у Куршумлији Небојша Јовић тврди да су им из "Ниш експреса" за одржавање линије до Мердара тражили 250.000 динара.

- Касније су тај износ повећали на десет милиона, што ми немамо, нити можемо да правдамо, а нисмо у прилици ни да се мешамо у рад "Ниш експреса" који је сада приватна фирма - тврди Јовић, и наводи да сада таксисти користе невољу овдашњих људи, па и они нереално подижу цене.

ПИРОТ И ЛЕСКОВАЦ

ЛОКАЛНЕ самоуправе у Пироту и Лесковцу субвенционишу градски превоз за ученике којима је школа бар четири километра удаљена од места становања. Притом, основци не плаћају ништа, а за средњошколце важе преполовљене цене.

Шта, међутим, да раде људи из Гаџиног Хана, у којем не постоји средња школа?

БЛАЦЕ

ЗБОГ тога што је "Ниш експрес" редуковао поласке према Куршумлији у којој се налази њима надлежна судска јединица, те Прокупљу где им је територијално припадајућа Пореска управа, запослени, али и странке у разним поступцима имају немале проблеме, па први човек Блаца Милан Ћурчић најављује да ће затражити помоћ Републике.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Pera Detlić

15.10.2019. 07:29

sada će i oni dobiti konkurenciju pa će sledeće štrajkati kao beogradski taxisti