ПОЖАРЕВАЦ – У спомен-парку “Чачалица”у Пожаревцу, 15. октобра биће положени венци у част погинулих војника и цивила, поводом обележавања двоструког Дана ослобођења града - у Првом и Другом светском рату.


Венци ће бити положени и на спомен-костурницу у којој почива 441 припадник Црвене армије, који су погинули у Другом светском рату на потесу Мајданпек-Младеновац. Њихови посмртни остаци, ископани из првобитних гробова са више локација, у заједничку гробницу у Пожаревцу пребачени су 14. октобра 1962. године.


Конвој војних возила са металним ковчезима кренуо је од задружног дома у оближњем селу Лучица, а пратило га је преко 20.000 грађана. Пет година касније, код спомен-костурнице засађена је 441 бреза, допремљена из руског села Поварова специјалним теретним возом који је превалио 2.500 километара. Њихова садња трајала је три дана и исто толико ноћи, уз укључене рефлекторе и уз учешће око 3.000 војника и горана.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Крушевац прославља 75 година од ослобођења


Једну од бреза засадио је и познати руски певач Марк Наумович Бернес, који је постао познат извођењем чувене романсе „Тамна је ноћ“. Током НАТО бомбардовања 1999. године, као последица ваздушног загађења од бомби бачених на Панчево, страдало је 300 бреза, које су 2007. године замењене новим, довезенимавионом из Русије.Фото: Д. Новковић