Нема куће која није завијена црно: 78 година од злочина нациста у Јадру (ФОТО)

В. Митрић

14. 10. 2019. у 14:41

Нема куће која није завијена црно: 78 година од злочина нациста у Јадру (ФОТО)

Фото: В. Митрић

Убијани су цивили, жене, старији људи, па чак и деца стара од неколико дана до неколико година
У варошици Драгинац код Лознице у понедељак је одржана државна церемонија у знак сећања на невино страдале сељаке из тог и суседних села, које су нацисти, у октобру 1941. године на најбураталнији начин убили, спроводећи наређење да се за једног убијеног немачког војника стреља 100 Срба!

Убијани су цивили, жене, старији људи, па чак и деца стара од неколико дана до неколико година. Јадар је био завијен у црно. Годинама се у овим селима, током и после рата, није знало за весеље. Није било ни куће, ни фамилије из које није неко пострадао.

Ова „крвава бајка“, нажалост, дуго је била скрајнута, а обележавање годишњице су имала локални ниво. У међувремену, посвећена је дужна пажња палим родољубима, међу којима је било и избеглица из Славоније, који су стигли у Јадар, бежећи од усташког ножа.

Церемонија је почела интомирањем химне, минутом ћутања и полагањем венаца на споменик који је урадио академски вајар Остоја Горданић.

Прочитајте још - Дачић: Нацисти убијали индустријски, а усташе својим рукама и страсно (ФОТО / ВИДЕО)

О том догађају говорили су заменик градоначелника Лознице, др Радован Дивнић, и Зоран Антић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање и социјалну политику, истичући, поред осталог, колику је цену српски народ платио у Другом светском рату, „што не сме да се заборави и не сме да се догоди да жртве буду заборављене“.

Изведен је и пригодан културно уметнички програм. Свештеници СПЦ служили су и парастос драгиначким жртвама.

Фотографије: В. Митрић

Фамилије Ракић, Јездић, Стефановић, Јовичић, Ђукић, Тешановић и Будимировић у селу Кривајица код Драгинца, у Јадру, потпуно су угашене, после злочина нациста у казненој експедицији октобру 1941. године.Само у селу Кривајица од злочиначке руке страдало је 120 чланова поменутих фамилија, углавном на кућном прагу и кућама међу којима су биле и бебе, а убили су 42 деце до 10 година старости о чему сведочи књига чувеног лозничког публицисте и новинара Милоша Пантелића.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације