ПОЖАРЕВАЦ – У кругу Казнено-поправног заводу за жене у Пожаревцу, завршена је градња новог објекта за смештај 160 осуђеница, површине 2.200 квадрата. Градња овог објекта, започетог у мају 2017. године, део је пројекта “Побољшање животних услова у КПЗ за жене у Пожаревцу”, који ће у каснијем периоду обухватити и реконструкцију зграде из 1874. године. Изградња новог објекта коштала је 2,7 милиона евра, од чега је ЕУ учествовала са 85 одсто, а остатак је обезбедила Република Србија.
Прочитајте још: "Паметни" затвор чека осуђенике

Намештај за нови павиљон, који ће бити усељен по добијању неопходних дозвола, направили су осуђеници КПЗ „Забела“, а постељину су сашиле осуђенице из женског затвора. - Европска унија заговара реформу правосуђа у Србији, а то обухвата и унапређење затворског система.

Инвестииције ЕУ обухватају три области – смештај осуђеника, њихову обуку и систем алтернативних санкција – рекао је Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији. Дејан Церовић, директор Управе за извршење кривичних санкција, истакао је се радови у казненим заводима у Србији изводе у склопу ширег пројекта који се реализује до 2020. године. -У затворима у Србији 2012. године било је 6.500 места на 11.000 осуђеника, а сада, на исти тај број, долази 10.500 места. Број места биће још више увећан када се отворе три нова павиљона у КПЗ „Забела“, где је један већ завршен – рекао је Церовић. Он је додао да се нови павиљон, за смештај 340 осуђеника, гради и у Сремској Митровици, а градиће се и у Крагујевцу и у Лесковцу.

Сем Фабрици и Дејан Церовић испред новог павиљона


ЗАТВОРИ

Женски затвор у ширем центру Пожаревца, у којем казну издржава 290 осуђеница, једини је затвор за жене у Србији, а био је једини у земљи и за време некадашње Југославије. Мушки затвор „Забела“ налази се у истоименом насељу, на око седам километара удаљености од Пожаревца.

Сем Фабрици у разговору са осуђеницом у кројачкој радионици

Соба за осуђенице са инвалидитетом