Хармоникаш унапређује културу: Јован хуманошћу повезује дијаспору са матицом

З. РАЈИЋ

14. 10. 2019. у 06:30

Хармоникаш унапређује културу: Јован хуманошћу повезује дијаспору са матицом

Добротворни концерт у Кули

Жеља младог уметника је отварање Академије за народну музику

МЛАДИ хармоникаш из Куле Јован Повић, који живи у Аустрији, покренуо је са својом породицом фејсбук-страницу "Унапредимо културу", којом се позивају људи из наше земље и иностранства да помажу рад културних институција и одржавање културних манифестација. Прва акција спроведена је недавно за помоћ КУД "Шове" из Равног Села, а Јованова тежња је да ФБ група "Унапредимо културу" почне да прикупља средства за отварање Академије за народну музику у нашој земљи.

Прочитајте још - Никола Пековић други хармоникаш света

Јован је завршио Школу за основно музичко образовање у Кули и Средњу музичку школу "Станковић" у Београду, а амбиција му је да свира у оркестру РТВ или РТС. Био је члан КУД "Светозар Марковић" у Новом Саду, где је имао 150 наступа, а у Аустрији свира у српском КУД "Младост" и у интернационалном саставу "Дистринго".

- Нису се "сложиле коцкице" у Србији, па сам са супругом дошао у Беч, иако ми је срце остало у нашој земљи, за коју су везане и све моје амбиције. Основали смо ФБ групу по идеји моје мајке, која жели да повеже дијаспору са матицом, пре свега у области културе - наводи Јован.

Његови родитељи и сестра живе у Немачкој, а отац је, док је Јован био мали, једно време боравио у Америци.

- Он је такође свирао хармонику, а из Америке ме је "бомбардовао" да стално вежбам, и по 12 сати дневно. Имао сам и одличне учитеље, Јозефа Квинтуса у Кули и Бобана Бијелића у средњој школи, који је дипломирао и магистрирао студије хармонике на Руској академији музике. Узимао сам часове код наших виртуоза Љубише Павковића и Бобана Копуновића и много научио из дружења са Владом Пановићем, садашњим шефом Народног оркестра РТС - прича Повић.

Јован Повић

На његовој свадби, како с поносом истиче, свирало је 28 активних врхунских музичара. Пошто се он и његова породица клоне комерцијализације, одлучили су да подрже "праву" културу.

- Првобитна замисао била је да прикупљамо донације за обнову Дома културе у Равном Селу, који је изгорео пре три године. Закључили смо ипак да би наш допринос у овом тренутку био скроман, јер много већу акцију за поновну изградњу Дома културе води глумац Лазар Ристовски, кроз "Равно Село филм фестивал", који је покренуо у свом родном месту - каже Повић.

Одлука је пала да се обезбеди помоћ за КУД "Шове", ради чега је група "Унапредимо културу" организовала хуманитарни концерт, на простору иза изгорелог Дома културе.

Јован у интернационалном саставу "Дистринго"

ЗА НОШЊУ 1.600 ЕВРА

ДОБРОТВОРНИ концерт у Равном Селу био је посвећен Кристини Калнић, Јовановој тетки, која је прошле године трагично настрадала у Аустралији, а оставила је неизбрисив траг у културном животу Равног Села. Наступили су вокални солисти Зорана Иђушки из Сомбора и Теодор Теја Катић из Сремских Карловаца, тамбурашки оркестар "Велос" из Новог Сада, група "Дистринго" из Беча и КУД "Варадин" из Петроварадина, "Логовац" из Деспотова и "Шове". Прикупљено је 1.600 евра за обнову народне ношње КУД "Шове".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације