ПРОШИРУЈУ СРПСКИ ХОЛИВУД: Радови у дворишту где су се снимали наши најгледанији филмови свих времена

В. ЋИРИЋ

14. 10. 2019. у 11:53

ПРОШИРУЈУ СРПСКИ ХОЛИВУД: Радови у дворишту где су се снимали наши најгледанији филмови свих времена

Музеј Понишавља,фото В.Ћ.

Више десетина хиљада разних предмета, међу којима је и највећа колекција ћилима, наћи ће се на једном месту

У ДВОРИШТУ пиротског Музеја Понишавља, тамо где је Здравко Шотра снимао најгледаније српске филмове свих времена - "Зона Замфирова" и "Ивкова слава", па га многи зову и "српски Холивуд" - почели су обимни радови јер је поменутој установи културе неопходан нови простор.

Када изградња наредне године буде окончана, из здања Малог Ристе ће се иселити управа, а у читавом простору ће бити нове поставке од којих се очекује да комплетније представе огромно музејско благо. Више десетина хиљада разних предмета, међу којима је и највећа колекција ћилима, наћи ће се на једном месту, док ће новоизграђени простор постати "адреса" већ поменуте управе, кустоса, историчара, етнолога - са својеврсним визиторским центром у којем су предвиђени и тоалети за посетиоце. Места ће бити и за библиотеку....

Прочитајте још - „Зона Замфирова“ светска а наша и на сцени МНТ

- Пројекат је дело стручњака нишког Завода за заштиту споменика културе, па они и надгледају радове по чијем окончању ћемо добити још 320 квадрата преко потребног простора - каже директор пиротског Музеја Понишавља Саша Јовановић.

Вредност комплетне инвестиције је око 14,5 милиона динара, колико је - као највеће улагање у област културе на крајњем југоистоку Србије - обезбеђено у градском буџету.

СВЕДОК ЕПОХЕ

ПОДСЕТИМО, пре две године је овде, после неколико деценија, обављена комплетна реконструкција крова зграде Малог Ристе, коју је овај предузимљиви пиротски трговац подигао давне 1848. Реч је о једној од најстаријих српских зграда које су још у функцији, а - због атрактивног изгледа, нарочито "изломљеног" крова - представља идеалан ентеријер и екстеријер за снимање филмова који се баве епохом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације