МЕЂУНАРОДНИ фестивал меда, који се у Шапцу одржава шести пут, окупио је 40 пчелара, произвођача лековитих препарата и пчеларске опреме. На отварању у пешачкој зони, у петак се чуло да је локална управа у развој медарства ове године уложила четири милиона динара, а захваљујући сличним мерама у претходном периоду, број кошница у овом крају је са 15.000 порастао на 23.000.

Иако су се окупили у великом броју, пчелари су нам у петак у Шапцу рекли да нису задовољни овогодишњом производњом, јер меда, како кажу, скоро није ни било. Зато је и скупљи него прошле године - багремов се продавао за 900 и 1.000, хељдин за 1.100, а ливадски за 800 динара.

- Ваљевске планине су место где се прави мед који сам изнео пред купце - каже нам Боривоје Пантић из Ваљева. - Бавим се пчеларством пуних 60 година, а почео сам са оцем Јорданом и дедом Павлом, када сам био деветогодишњи дечак. И четврта сам генерација у својој породици. Моји су били свештеници, али сам ја ту традицију прекинуо и постао етнолог.

Пантић, који је, иначе, радни век провео у Народном музеју у Ваљеву, каже да је знања из народа, склоног да се лечи и биљем и медом, систематски записивао, експериментисао и на крају успео да искористи. Направио је десет лековитих препарата од меда и шумских плодова, хељде, млеча, прополиса...

Поред пчелара са вишедеценијском традицијом и искуством, на сајму је било и сасвим другачијих излагача. На штанду су заједно продавале бака Рада Мијатовић и унука Софија.


Боривоје Пантић


Бака Рада Мијатовић и унука Софија


- Заједно продајемо мед који је произвео наш син и тата - причају углас Рада и Софија.


На тезги су поређане све врсте ракија, од медоваче па надаље. Наравно, и тегле са медом, фини медењаци и, на крају, лековите креме од пчелињег отрова. Кажу, добре су за зглобове.


КРЕМЕ И САПУНИ

КОЗМЕТИЧКЕ производе на бази меда нуди Мирјана Гавриловић, која не пропушта ниједан овакав сајам. Њене креме и сапуне можете "побркати" и са меденим колачићима, јер јој је тезга лепша него иједна пчеларска. Сви производи рађени су у чистим, еколошким условима, и строго на биљној бази.