Троје педијатара брине о деци, а стиже грип

Ј. Бекић

12. 10. 2019. у 07:15

Троје педијатара брине о деци, а стиже грип

Фото Ј. Б. Дом здравља "Др Ђорђе Лазић"

Дом здравља "Др Ђорђе Лазић" у Сомбору већ месецима кубури са дечјим лекарима. Родитељи тврде да не могу на време да закажу редовне контроле и вакцинацију

ДОМ здравља "Др Ђорђе Лазић" у Сомбору, односно Служба за здравствену заштиту предшколске деце, кубури за педијатрима. Овде тренутно ради троје педијатара, док је још двоје лекара на специјализацији. Због тога многи родитељи тврде да не могу да закажу редовне прегледе и вакцинацију деце на време, а питају се и шта ће бити убудуће, пошто сезона прехлада и грипа тек предстоји.

Према речима др Емеше Ури, директорке Дома здравља, оваква ситуација неће потрајати, а редован рад ће се успоставити већ у јануару.

Она додаје да по нормативу, на основу броја деце, Служба за здравствену заштиту предшколске деце може да има петоро лекара педијатара.

- Ми тренутно имамо троје педијатара, али у јануару треба да нам се врати двоје лекара, који су на специјализацији, тако да ће тај број бити оптималан. Предстоји нам мало тежи период и молим родитеље и све запослене за разумевање, јер су ово ситуације које ми не можемо да предвидимо и на које не можемо да утичемо - казала је др Ури.

Овде истичу да недовољан број лекара у Дечјем диспанзеру прави проблем и када су годишњи одмори у питању, па се недостатак једног лекара и те како осети.

Да би колико-толико ублажили проблем, организовали су да им и специјализанти прискачу у помоћ док се лекари не врате са годишњег одмора. Ако буде потребно, реорганизоваће се у договору са Школским диспанзером, али ће рад бити и даље у две смене, као и до сада. Биће гужви, и то је сигурно, али, нажалост, лекари одлазе, и то је чињеница, наводе у овој установи.

ЗАКАЗИВАЊЕ ПРЕГЛЕДА

НА другим одељењима имамо довољан број лекара, а надам се да ће их од јануара бити и у Служби за здравствену заштиту најмлађих. С друге стране, иако је законски рок за заказивање прегледа 30 дана, у нашој служби се на преглед чека најдуже седам дана. Хитна стања се збрињавају по приоритету на свим одељењима - вели др Емеше Ури.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације