Панонија органика za лакшу производњу

Ј. ЛЕМАЈИЋ

09. 10. 2019. у 15:35

Панонија органика za лакшу производњу
Заједнички наступ пољопривредника из Суботице, Тотовог села, Старе Моравице, Темерина и Љутова

НАМЕРНИ да лакше пласирају своје производе, али и коначно реше свакодневне проблеме са којима се сусрећу, деветоро произвођача органских пољопривредних производа са севера Бачке је основало земљорадничку задругу и назвало је "Панонија органика".

Пољопривредници из Суботице, Тотовог Села, Старе Моравице, Темерина и Љутова верују у то да ће, посредством Задруге, лакше набављати репроматеријал и машине, а добро ће им доћи и обједињени маркетиншки наступ.

ПРОЧИТАЈТЕ И: NI DAČIĆ NIJE ODOLEO: Ministar posetio festival duvan čvaraka

- Органска производња се базира на квалитету, а не на количини, па нити можемо, нити намеравамо да се меримо са онима који обрађују хиљаде хектара. Али, то што смо свесно одлучили да будемо такозвани мали произвођачи нас је нагнало да се удружимо. Јер, једноставно, један човек сам не може и да производи, и да направи рекламу, и да продаје - каже председник Скупштине задруге "Панонија органика" Душан Мрђа, наглашавајући да, после почетног корака, већ има и других који су заинтересовани да им се придруже.

Притом, чињеница да су површине под органским усевима за само једну годину увећане за око 43 одсто и достигле су 19.200 хектара, потврђује да је управо сада право време за обједињавање и повећање конкурентности на тржишту. А, заругаре радују и најаве да ће држава догодине давати веће субвенције за органску пољопривреду, па су неки од њих већ аплицирали за средства из фондова Покрајинске владе.

- Од почетка 2019. смо за сертификацију и набавку опреме у органској производњи издвојили десет милиона динара, са озбиљном намером да наставимо ову врсту стимулације. Имамо више од 30 конкурсних линија и можда највећи буџет у Покрајинској влади, па је ово начин да средства враћамо у пољопривреду, тим пре што је Суботица престоница органске пољопривреде у Србији - закључује помоћник покрајинског секретара за пољопривреду Марко Ровчанин.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

језик и квалитет

09.10.2019. 23:34

Никада не узимам тзв. домаће или органске производе на латиници. Не верујем им. Нису то домаћини.