МЕШТАНИ ТОПЛОГ ДОЛА ПОСЛЕ СУКОБА ЗБОГ МХЕ: Гориле хоће да нас раселе?! (ФОТО/ВИДЕО)

Витомир ЋИРИЋ

среда, 09. 10. 2019. у 09:02

МЕШТАНИ ТОПЛОГ ДОЛА ПОСЛЕ СУКОБА ЗБОГ МХЕ: Гориле хоће да нас раселе?! (ФОТО/ВИДЕО)

Фото В.Ћирић

Са Топлодолцима дан после сукоба због мале фабрике струје са приватним обезбеђењем

У ПИРОТСКОМ селу Топли До, подно стропланинског врха Миџор, мештани су заузети уобичајеним јесењим пословима, а на уласку у место, код Срђановог моста, крај тек наложених букових балвана који се лењо диме, седи помало необична сеоска стража. На барикадама старице, углавном већ зашле у осму деценију, којима је штап обавезно помагало. Све је некако мирно, као да претходног дана, на овом истом месту, није било сукоба мештана са приватним обезбеђењем инвеститора мале хидроелектране Драгана Јосића, који недалеко одавде жели да подигне мини-фабрику струје деривационог типа, чиме ће, кажу Топлодолци, реку спаковати у цеви и запечатити судбину овог краја у парку природе.

- Мушкарци углавном са коњским "влачецима" довлаче сено за зиму, или су у шуми и припремају огрев за продају, неко је код говеда, или оваца на планини, а ми овде дежурамо - причају нам промрзле старице Вера Мијић, Лидија Мадић, њена имењакиња Лидија Пејчић и Љубинка Цветковић, које су овде од раног јутра.

- Уколико се неко појави са машинама и радницима, идемо до цркве и почињемо звоњаву како би нас сви чули и дошли да спрече отимање реке.

Њихова пажња не попушта ни док говоре о прекјучерашњем дану, који је у протеклих неколико месеци, откад су се мештани уз помоћ еколога из удружења "Одбранимо реке Старе планине", организовали како би спречили изградњу мини-централе. Истовремено говоре и директни учесници сукоба са, како кажу, "горилама" које хоће да их раселе и како је све почело.

- Једну групу су послали из правца Пирота, а другу са Бабиног зуба. Хтели су на силу да отпочну изградњу и уништавање реке. Док смо ми узбуниле село, они су нас заговарали, али су убрзи стигли мушкарци и схватили да је реч о превари, јер они су хтели да дођу са друге стране - објашњава Вера.


ОДБРАНА Старице на Срђановом мосту

- Тада је настало гушање и ничег не би било да Јосићева приватна војска није почела да нас прска неким спрејом и сузавцем. Морали смо да се бранимо од људи који су умислили да су власт и да могу да раде шта год им падне на памет. Ко их је овластио да примењују силу на обичним сељацима? И до сада је у неколико наврата било блиских сусрета, али су јуче претерали и ми смо морали да се бранимо. Довели су вод од 50 људи из Пирота и Београда - кажу Горан Мијић, Милован Ценић и Драган Симић, кога још пеку очи, баш као и Ивицу Голубовића на кога је такође "потрошена" велика количина бибер-спреја.


ПРОЧИТАЈТЕ И:БИБЕР СПРЕЈ И КАМЕНИЦЕ: Сукоб мештана и обезбеђења инвеститора МХЕ, полиција истражује све околности (ФОТО)


Тешко је у овом крају наћи човека који ће оправдати поступак приватног обезбеђења према ком су после употребе бибер-спреја почеле да лете каменице, летве... Полиција је у селу, и од учесника сукоба узима изјаве, али нико не бежи од давања исказа.


ПОМОЋ Повређенима видају ране,Фото Фејсбук

Међу онима које смо јуче затекли на стражи су и сестре Милица и Милена - једна је дипломирани социолог, друга је завршила историју и обе су без посла. И оне кажу да нико у овом крају неће одустати од одбране реке.

- У тој реци смо научиле да пливамо, пецамо рибе, чувамо стоку крај ње. Нема тих пара да се прода Стара планина и Топли До. Док имају потомке, као што смо ми, Топлодолци не морају да брину за ову лепоту - поручује девојке.


СТРАЖЕ

Топлодолци су сеоске страже почели да организују још пролетос. Њихов задатак је да мотре на свакога са стране ко евентуално довезе нека машине, камионе и багере којима би отпочео радове.


Досада је у више наврата било углавном вербалних сукоба са приватним обезбеђењем, док је пре два дана ескалацију спречила пиротска полиција, која је стала између сукобљених страна.


НЕ УЗМИЧУ НИ ЗА ПЕДАЉ

- Уколико заиста желе да истрају са том централом, ми слободно можемо да се селимо одавде. Чувам 30 говеда, 100 коња, 10 коза и 20 оваца, па се питам где ће та стока да пије воду ако сместе реку у цеви.

СУЗАВАЦ Драган Симић

И други живе од сточарства и нећемо узмаћи ни за педаљ у очувању реке и Топлог Дола - поручују Драган Петровић и Драган Симић, као и Далибор Обрадовић из Темске, активиста "Одбранимио реке Старе планине", који помаже Топлодолцима у стражарењу.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

Igor

09.10.2019. 10:42

Privatno obezbedjenje zavodi red, eeeeej Srbijo sta si dopustila, koliko samo snimaka izivljavanja privatnog obezbedjenja nad gradjanima a policija ni tuzilastvo ne reaguju... tako ce nam i biti sve dok dopustamo da svesno gaze Ustav.

Vlado

09.10.2019. 11:34

Nije to nikakva fabrika struje! To grdno zlo koje nas je snašlo u poslenje vrijeme i kome se ne vidi kraj!

1976

09.10.2019. 12:21

Gde su silna udruženja gradjana,planinari,lovci,ribolovci,ekolozi....da pomognu ovim ljudima? Spala Srbija da je starice brane,sramota!

hristina

09.10.2019. 12:31

Svaka cast, Toplodolci I Toplodolke! Moje postovanje! Tako se bori za ono sto je tvoje!!!

* КОМЕНТАР *

09.10.2019. 13:09

Дивим вам се сестре Српкиње и браћо Срби!!! Камо лепе среће да смо тако сложни у целој нашој Србији па да протерамо ову паразитско-политикантску џгадију која живи на нашој грбачи а поједини су међу њима већ скоро 25-30 година !!!