НА инцијативу удружења „Пупиново наслеђе“ из Зрењанина, у Улици Кеј 2. октобра број 9, на задужбини највећег научника ових простора, откривено је спомен обележје, уз присуство заменика градоначелника Зрењанина, Саше Сантовца, председника „Пупиновог наслеђа“ Роберта Сабоа, историчара др Филипа Крчмара, аутора текста на обележју, професора Миодрага Станковића, који је представио књигу “Од усељеника до проналазача“ и ученика средње Електротехничке школе “Никола Тесла” из Зрењанина.

Прочитајте још:
Највише признање "Михајло Пупин"

Михајло Пупин је проглашен почасним грађанином града на реци Бегеј 1921. године, након чега је и купио кућу у садашњом Улици кеј 2. октобра 9 и потом је оставио као задужбину, а како је нагласио Роберт Сабо, први човек „Пупиновог наслеђа“ у плану је да се кућа реновира у наменски центар за таленте и за то ће из буџета бити издвојено 11 милиона динара, у намери да се значајно допринесе унапређењу и проширењу знања деце.

- Кућа која је у власништву града Зрењанина и под заштитом Завода споменика културе, има површину 400 квадратних метара и за комплетно реновирање по пројекту требаће још 100 хиљада евра – нагласио је Роберт Сабо, уз напомену да се планира да у кући буде Пупинова спомен соба и садржаји који је прате, како би могла да буде и туристичка дестинације, пре свега ђачких екскурзија које посећују Зрењанин.

ПУПИН КУЋУ УСТУПИО ПЕРСИДИ ОЛЋАН

Како на спомен-плочи пише, Михајло Пупин је 1922. године купио кућу и уступио је на коришћење својој сестри Персиди Олћан и њеној породици, одржавајући до краја живота везу са великобечкеречком родбином.Иако је кућу 1931. године тестаментом завештао свом сестрићу Михајлу миши Олћану, она је под Пупиновим именом била у земљишним књигама све до 1949. године.