ШТРАЈК У “ГОРЕЊУ” 24 ЧАСА: Обустава рада у Фабрици расхладних уређаја у граду на Колубари

Б. П.

08. 10. 2019. у 14:03

ШТРАЈК У “ГОРЕЊУ” 24 ЧАСА: Обустава рада у Фабрици расхладних уређаја у граду на Колубари

Фото: Б.Пузовић

Штрајк ће трајати 24 часа, а ако се послодавац о захтевима не изјасни у наредне две недеље, синдикати најављују да ће обустава рада бити радикализована и трајаће пет радних дана
У Фабрици расхладних уређаја “Горење” у Ваљеву у уторак у шест часова почео је штрајк који су Асоцијација слободних и независних синдиката (АСНС) и Самостални синдикат металаца Србије (ССМС) у овој фирми покренули јер, како истичу, пословодство у претходне две недеље није испунило захтеве запослених. Штрајк ће трајати 24 часа, а ако се послодавац о захтевима не изјасни у наредне две недеље, синдикати најављују да ће обустава рада бити радикализована и трајаће пет радних дана.


Синдикати траже исплату за све који су имали обрачунате путне трошкове од јула 2014. до краја 2018. године са затезном каматом. Захтевају исплату 5.000 динара накнаде за услове рада и разлику у платама за све запослене који су на то имали право, да се до краја године изгради ресторан за исхрану запослених, други део регреса – 12.000 динара, као и да се свима повећају плате за 15 процената.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Горење" хлади само из Ваљева


Састанак са послодавцем трајао је два сата, јасно смо ставили до знања да желимо компромисно решење, до кога није дошло – саопштили су синдикати “Горења” у Ваљеву. - Никакве гаранције нисмо добили, осим обећања да ће се о нашим захтевима разговарати, а не преговарати. Тражили смо потпуно или делимично испуњење наших захтева, а због таквог става послодавца, остали смо јединствени у одлуци да отпочнемо једнодневни штрајк.


ДРУГА ОБУСТАВА


Средином септембра, синдикати су организовали четворочасовни штрајк са истим захтевима. Тада одржан састанак пословодства и синдикалаца “Горења” није дао резултате. Синдикалци су тада најавили да ће, ако у року од две недеље њихови захтеви не буду испуњени, организовати и једнодневну обуставу рада.


КОМПАНИЈА “ГОРЕЊЕ”: РАЗЛОЗИ ЗА ШТРАЈК УГЛАВНОМ ОТКЛОЊЕНИ


Поједини разлози које синдикати наводе као поводе за штрајк већ су решени споразумно, попут исплате заосталих трошкова превоза, која је већ почела, а на обезбеђивању бољих услова за рад и изградњи кантине се већ ради. Запосленима се регрес исплаћује у складу са Колективним уговором, новој систематизацији ће се разговарати до краја године, а о зарадама након резимирања пословних резултата остварених од јануара до новембра.


Ово је саопштила Компанија “Горење”, поводом целодневног штрајка који су у уторак ујутру организовала два синдиката у Фабрици расхладних уређаја у Ваљеву. Истичу да је у уторак одржан састанак са представницима сидиката.


- Послодавац поштује право запослених на штрајк загарантовано законом и ни на који начин неће утицати на ток обуставе рада – стоји у саопштењу компаније. - Питања у вези са испуњењем законских обавеза нису и не смеју бити тема социјалног дијалога, јер “Хајсенс” и “Горење” увек и свуда раде у складу са прописима.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Kosmonaut

09.10.2019. 13:04

Sindikat će vas prodati za sitne lične interese!!!Ako ne ovi iz vase kompanije hoce ovi na visem nivou!!!Srećno vam bilo samo napred nema vise smisla raditi za siću i puniti dzepove strancima ili jos gore tajkunima!!!