МИНИСТАРСТВО ПРЕСУЂУЈЕ КАФИЛЕРИЈИ: Запослени забринути за своја радна места

Ј. БЕКИЋ

08. 10. 2019. у 17:00

МИНИСТАРСТВО ПРЕСУЂУЈЕ КАФИЛЕРИЈИ: Запослени забринути за своја радна места

Фото Ј.Бекић

Запослени у ветеринарској установи "Протеинка" из Сомбора забринути за властиту будућност

ЗБОГ најаве гашења Кафилерије, педесетак радника ветеринарске установе "Протеинка" из Сомбора је забринито за своја радна места, па су представници њиховог синдиката Лазар Чонић и Нинослав Фараго присуствовали седници Социјално-економског савета града. Из прве руке су, сазнајемо, желели да сазнају више детаља о гласинама о поменутом затварању и наводном премештању ове ветеринарске установе - све у светлу решавања њиховог будућег статуса.

Испоставило се, међутим, да ће за ове одговоре морати да сачекају став надлежног министарства, с обзиром на то да је држава оснивач ВУ "Протеинка", а Град ће, како је најављено на седници Социјално-економског савета, помоћи у оквиру својих могућности.

Подсетимо, после недавне посете министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислава Недимовића, у сомборску јавност је процурила информација о томе да би ускоро требало да дође до затварања постројења из којег се, нарочито у летњим месецима, које карактеришу велике врућине, шири неподношљив смрад. Онда је ту информацију потврдила и градоначелник Сомбора Душанка Голубовић, па су запослени у поменутој фирми, разумљиво, почели да стрепе за будућност.


ПРОЧИТАЈТЕ И: BIBER SPREJ I KAMENICE: Sukob meštana i obezbeđenja investitora MHE, policija istražuje sve okolnosti (FOTO)

Кафилерија на Стапарском путу, према Индустријској зони, бави се прерадом отпада, односно спаљивањем тела угинулих животиња из многих крајева Србије, и деценијама представља својеврсну пошаст за Сомборце, који су се, досад безуспешно, жалили на несношљив смрад који се шири, највише ка насељу Нова Селенча, али и до најужег језгра града. Због тога су својевремено били организовани и грађански протести, али се ништа није предузимало.


Синдикалци са представницима Социјално-економског савета Фото Ј. Бекић

ОПРЕМА

У ПОГОНИМА Кафилерије се у јеку сезоне свакодневно преради око 60 тона анималног отпада и отпада из кланичне индустрије, а поводом оптужби да се из њихове фирме шири несносни смрад, челници ветеринарске установе "Протеинка" су још раније истицали да им је опрема застарела, те да би им за набавку нове требало око пет милиона евра. Наравно, толико новца ни данас нису у стању да самостално обезбеде.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације