ПОСАО ЗА 1.100 ШУМАДИНАЦА: Светске фабрике ускоро почињу са радом надомак Крагујевца

М. ЂОШОВИЋ

08. 10. 2019. у 10:52

ПОСАО ЗА 1.100 ШУМАДИНАЦА: Светске фабрике ускоро почињу са радом   надомак Крагујевца

"Јанфенг"

У крагујевачкој слободној зони завршене хале светских фабрика за производњу ауто-делова

ДВЕ светски познате и признате компаније за производњу ауто--делова - шпанска "Текнија" и кинески "Јанфенг" - у слободној зони "Шумадија" надомак Крагујевца су изградиле своје фабрике у којима ће запослити чак 1.100 радника.

На око 5.500 квадратних метара, под кровом се недавно нашла и фабрика шпанског добављача компаније "Фијат-Крајслер аутомобили", као и фабрике аутомобила поменуте групације у Крагујевцу. Ускоро ће почети инсталирање најмодерније опреме, па се старт серијске производње, са првих 100 радника, очекује почетком наредне године. "Текнија" ће, иначе, у слободној зони "Шумадија" запослити укупно 300 људи.

Кинези су запосели око 20.000 квадратних метара и серијску производњу започињу већ наредног месеца. Као глобални лидер у изради аутомобилских ентеријера, у Крагујевцу ће испрва запослити 200 људи и тај број ће постепено повећавати - до најављених 800. О томе колико је ово велика и престижна инвестиција, сведочи и чињеница да ће се управо у срцу Шумадије правити компоненте које се уграђују у унутрашњост "Мерцедесових" аутомобила високе класе.

"Јанфенг" је изградио 110 фабрика у двадесетак земаља и ангажује више од 32.000 радника. Стручњаци ове компаније сами дизајнирају, развијају и производе делове за аутомобиле, а погони су им опремљене најсавременијом опремом.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Stubovi Franca Jozefa još čekaju neimare


- Овим инвеститорима смо понудили потпуно опремљене локације у Зони и, потом смо интензивно сарађивали при реализацији њихових инвестиција - каже градоначелник Радомир Николић, и наглашава да су сви они који су овде почели бизнис задовољни пословном климом и обученошћу радника у Крагујевцу и околини.


ИНВЕСТИТОРИМА ВЕЋ ТЕСНО

С ОБЗИРОМ на најаве да је за изградњу фабрика у Крагујевцу заинтересовано још неколико познатих светских компанија из металског комлекса, које у свом производном процесу користе најсавременију ИТ технологију, одборници Скупштине града су крајем прошлог месеца одлучили да слободна зона "Шумадија" буде проширена за још пет хектара. Биће опремљена и радна зона "Феникс", те Корман поље.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације