Стубови Франца Јозефа још чекају неимаре

Љ. П.

понедељак, 07. 10. 2019. у 14:32

Стубови Франца Јозефа још чекају неимаре

Фото Д. Дозет

Због измена и допуна документације, продужен рок за идејно решење моста Франца Јозефа

ГРАДСКА управа за грађевинско земљиште и инвестиције продужила је рок за предају идејних решења за мост на стубовима Франца Јозефа, због измена и допуна конкурсне документације. Поред моста који ће се надоградити на очуваним стубовима моста срушеног 1941. године, конкурсом је предвиђено и идејно решење тунела и приступне пешачке и бициклистичке везе са обе стране Дунава, као и припадајућих површина око тих објеката.

Циљ конкурса је, како се наводи на сајту Грађевинске управе, ревитализација дела трасе некадашње пруге, укључујући обнову моста, као и тунела, како би се остварила непосредна пешачко-бициклистичка веза између рекреативне зоне Кеја са новосадске и подунавског бедема са петроварадинске стране, односно Новог Сада и Петроварадина.

Задатак конкурса је детаљнија урбанистичко-архитектонска разрада свих елемената конкурса. Траже се предлози конструктивног и обликовног решења пешачко-бициклистичког моста и тунела с приступним комуникацијама, везама с новосадске и петроварадинске стране, односно с Кејом жртава рација - Сунчаним кејом и Булеваром цара Лазара, као и с Каменичким путем преко дела Дунавског бедема, затим комуникација лифтом с Горњом тврђавом из зоне тунела и веза с Прерадовићевом улицом и Горњом тврђавом у зони објеката "Ловотурса", као и површина око тих објеката.

Прочитајте још - Дунав чека нову ћуприју на стубовима Франца Јозефа

- Поред конструкције моста, потребно је дефинисати на који начин би се регулисао приступ пешака и бициклиста - наводи се у конкурсу. Неопходно је предложити и партерно уређење, озелењавање и расвету околних површина, као и могућност да се радови изводе у фазама.

Рок за предају радова је 5. новембар, а јавно отварање је истог дана у просторијама Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције.


НАГРАДЕ

ЗА прва три рада обезбеђене су новчане награде. Прво место осваја четири милиона динара, за друго су предвиђена два и по милиона динара и треће добија милион динара. Међутим, не постоји обавеза Града да склопи уговор с пројектантима, с обзиром на то да је конкурс осмишљен као наградни и необавезујући за Град. Уз то, жири може да изабере један рад за откуп у вредности откупне награде од 200.000 динара.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

bager

07.10.2019. 14:40

Ocigledno se priprema teren za nekog svog da on pobedi na " konkursu " i dobije nagradu i posao .

еуРОПСКЕ вредности

07.10.2019. 14:54

Свиђало се некима или не, али: Ти Њофрини стубови су нас коштали 1.500.000 живота.