И мртва риба је добар знак

З. РАЈИЋ

07. 10. 2019. у 13:33

И мртва риба је добар знак

Угинула риба, Фото УГ "Зелена иницијатива"

Грађани Куле узрујани због поновног загађења Бегејца, председник општине их смирује

ТАМАН кад су грађани Куле помислили да су се коначно решили опасног загађења из Бегејца, који пролази кроз град, протеклих дана је поново регистровано загађење те десне делте Великог бачког канала (ВБК), претходних деценија најцрње еколошкe тачкe у општини. Овог лета почело је измуљавање Бегејца, а услови за његово коначно санирање створени су изградњом канализационих мрежа у Црвенки и Кули, као и магистралног колектора између Куле и Врбаса, којим ће се отпадне индустријске и комуналне воде, уместо у ВБК и његове делте, усмеравати ка централном пречистачу у Врбасу.

Предах од јула, кад је Водопривредно предузеће "Бачка" из суседног Врбаса почело чишћење Бегејца, прекинут је крајем септембра и почетком октобра, кад су грађани уочили најпре помор рибе, а потом појаву црне и смрдљиве воде у овом, стручно званом латералном каналу И-64. На захтев УГ "Зелена иницијатива Војводине", руководилац Одељења за инспекцијске послове и инспектор заштите животне средине Општинске управе у Кули обавили су увиђај и утврдили да каналом И-64 плута већа количина угинуле рибе, о чему су известили надлежне.

Прочитајте још - Вода као пиво, а није за пиће!

Убрзо после тога активисти Еколошког покрета Врбаса (ЕПВ), по дојави грађана, уверили су се да је у Бегејац испуштена прљава вода из преливне цеви, која је пре двадесетак година постављена испод ВБК ради препумпавања вишка воде из леве делте, латералног канала И-61.

- Из леве у десну делту у ниском водостају повучен је муљ, за који, по боји и мирису, сматрамо да је токсичан, због чега смо затражили да се испита. То може бити заостали муљ из Фабрике арматура "Истра", из времена док је радила. Исто тако, знајући да је лева делта чишћена у новембру прошле године, захтевамо да се истражи да ли се у међувремену појавио неки нови загађивач - истакао је председник ЕПВ Ратко Ђурђевац.

Еколози су обавештени да је радник ВП "Бачка" одврнуо вентил у црпној станици на другој страни ВБК, како би испробао пумпе пред сезону већих падавина. Том приликом је у Бегејац убачен црн густи муљ.


У Бегејац испуштена црна вода, Фото: ЕПВ

Поводом најновијих акцидената у Бегејцу огласио се председник Општине Кула Дамјан Миљанић. Рекао је да воде испуштене у десну делту током тестирања пумпи нису штетне или отровне, али је и додао да су ипак узети узорци да се то испита.

- Ових дана завршава се измуљавање Бегејца, из којег је извучено више од 18.000 кубних метара талога, што значи да њиме тече каналска или атмосферска вода. До помора рибе је вероватно дошло услед загревања воде. Ипак, сама појава рибе у Бегејцу након две деценије показује да је вода сада исправна - казао је Миљанић.


НЕОТКРИВЕН ЗАГАЂИВАЧ ИЗ ЦРВЕНКЕ

УЗ пријаву најновијег загађења Бегејца, еколози су опоменули Покрајинску инспекцију да још није открила ко у овај канал пушта прљаву воду из правца Црвенке. Миљанић је нагласио да изградњом канализације у Кули и Црвенки нема више испуштања санитарних вода из ових насеља у Бегејац. Он, међутим, није искључио могућност да се, као ранијих година, на Бегејац прикључи неки привредни погон са својим отпадним водама, због чега, како је рекао, стално треба пратити ситуацију.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације