МУЗЕЈ-КУЋА у врањској Баба Златиној улици, у којој се родио и живео писац Бора Станковић, и ове године изазива највећу пажњу посетилаца културно-историјских споменика на територији читавог Пчињског округа.

- Годишње ову атракцију у граду под Пржаром посети око 12.000 људи, па је од јануара само настављен такав тренд - каже кустос Лидија Илић, и прецизира да је у 2019. овде забележено 97 групних посета са око 8.000 гостију, а ту је и 600 заинтересованих који су појединачно разгледали поставку.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Врање: Кућа у којој Бора никад није живео


Посебна занимљивост је чињеница да међу посетиоцима има и много Врањанаца, који овде радо доводе своју децу, али и госте, па онда и сами искористе прилику да посете музеј-кућу.

Иначе, објекат се налази у некадашњој Доњој махали, на плацу који је купила Борина баба Злата, па је по њој и читава улица добила име. Кућа је саграђена 1855, а лане је обновљена и рестаурирана уз помоћ Министарства културе.


Улаз у културно-историјску атракцију Фото Ј. Стојковић

УЛАЗНИЦЕ

ЦЕНА улазница није мењана читаву деценију, па за децу, ученике, студенте и пензионере износи 50, док би сви остали за улазак у кућу знаменитог Врањанца требало да издвоје двоструко више - 100 динара.