Органска задруга диже Гаџин Хан

Д. АЛИХОЏИЋ

субота, 05. 10. 2019. у 09:39

Органска задруга диже Гаџин Хан

Станислав Цветковић, фото Д.Алихоџић

Почело рашчишћавање земљишта за подизање прве органске плантаже у Заплању

ЗАДРУГА названа "Заплањски засад" из Гаџиног Хана, која већ две године са 70 коопераната узгаја и прерађује лековито биље започела је сертификацију земљишта за органску производњу.

За те намене припремају 11 хектара у атару села Доњи Барбеш, подно Суве планине и Бабичке горе, које током последње две деценије нико није обрађивао, па предстоје рашчишћавање и припрема за јесење орање.

- Биће нам потребан читав месец да уништимо сав коров, а посао нам отежава и чињеница да је овде некада била плантажа винограда, па ваља уклонити и жице које су се уплеле у шибље - каже један од ангажованих људи, Станислав Цветковић из околине Сврљига.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - „Бе-Ем-Ве“ представља нове моделе на Сајму аутомобила у Франкфурту (ВИДЕО)

Задругари су, ипак, одлучни да реализују план и управо на овом месту с пролећа посаде органски матичњак.

- Процедура добијања сертификата многима теже пада од рада на њиви, али смо ми доказ тезе да ништа није немогуће. Срећом, на време смо схватили да је органска производња будућност наше пољопривреде - објашњава први човек "Заплањског засада" Зоран Илић, и тврди да, када је њима из маленог Гаџиног Хана успело да се изборе са администрацијом, онда ни други не би требало да оклевају, тим пре што су они спремни да несебично поделе стечена знања и искуство.

Илић и Миленковић,фото Д.Алихоџић

Тако је и за Живојина Миленковића из Доњег Барбеша бављење пољопривредом без хемикалија велики изазов, а - осим задовољства због чињенице да ће бити један од пионира у овом послу - задовољан је и сазнањем да обезбеђивање посла за наследнике значи и веће шансе да они одустану од исељавања и будућност граде на прадедовским огњиштима.


УСЛОВИ

- ЗАДРУГАРИ од почетка посла знају минималну откупну цену биља које производе, а за обраду земљишта могу да користе нашу пољопривредну механизацију, па лековито биље могу да узгајају и домаћинства која немају своје машине - истиче Илић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације