СТИЖУ ПРЕСУДЕ У КОРИСТ КЛИЈЕНАТА: У Чачку банкари плаћају са каматом

В. ИЛИЋ

05. 10. 2019. у 11:29

СТИЖУ ПРЕСУДЕ У КОРИСТ КЛИЈЕНАТА: У Чачку банкари плаћају са каматом

Основни суд у Чачку Фото В. Илић

Због неосноване наплате трошкова за обраду кретита донето неколико стотина пресуда у корист грађана. Адвокат Марко Рајаковић оспорава и курсне разлике

ОСНОВНИ суд у Чачку је донео неколико стотина пресуда у корист грађана који су тужили банке због неоснованог наплаћивања обраде кредита. Засад ниједна од њих није била одбијајућа, јер је Виши суд - после жалби - редовно потврђивао првостепене одлуке, мада се то чини нешто споријим темпом.

Чачански адвокат Марко Рајаковић, који у овим споровима заступа око 1.500 људи из читаве Србије, каже да је у неколико случајева новац клијентима враћен са урачунатом затезном каматом од тренутка закључења уговора са банком.

- Нисмо пустили све предмете јер смо чекали да видимо како ће суд одлучити у првим случајевима, а сада ћемо наставити по етапама. Иначе, износи обраде су углавном зависили од висине кредита, а достизали су и невероватних пет одсто, па се у појединим предметима ради о износима који премашују 1.000 евра - објашњава Рајаковић и наглашава да су спорни и остали трошкови које су банке наплаћивале, попут накнаде за такозвано праћење кредита или курсних разлика.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Банке морају да врате провизију

Али, чачански адвокат сматра да најпре треба окончати посао око неоснованих трошкова обраде, па потом људе обештетити и по осталим основама.

Незванично, у Србији се тренутно води више од 7.000 спорова по истим тужбама грађана, а тек неколицина њих је до сада успела да од банке наплати средства која су им узета без ваљаног утемељења.


ТУЖБА БЕЗ ТРОШКОВА

- Када сам из медија сазнала да смо оштећени, тужила сам банку и, после првостепене пресуде у моју корист, чекам да и виши суд потврди учињену штету. Очекујем око 10.000 динара, а досад нисам плаћала било каве трошкове судског поступка - закључује Чачанка Јована З.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације