Беспарица јача од јефтиноће

Ј. ЋОСИН

03. 10. 2019. у 09:15

Беспарица јача од јефтиноће

Детаљ са Кванташке пијаце у Нишу Фото Ј. Ћосин

Актуелни проблеми са набавком огревног дрвета у Нишу и ближој околини. Кад захладни, кубик ће коштати више од 4.700

БЕЗ обзира на чињеницу да је цена дрва за огрев у граду на Нишави међу најнижима у Србији, па је за кубик потребно издвојити 4.700 динара, продавци тврде да је куповна моћ слаба и да су се за предстојећу зиму припремили само само они са дубљим џепом.

Најтеже је, кажу, пензионерима који долазе после сваке пензије и купују дрва "на мало"...

- Ко је могао, опремио се на време, а сада је све мање оних који дођу и купе читав камион дрва. Углавном се пазари само за половину сезоне, или још мање, а онда по правилу стегне мраз, па људи немају избор, већ плаћају знатно више цене - каже један од продаваца на нишкој Кванташкој пијаци који се представио само као Павле, наглашавајући да он своју робу овде довози током читавог лета.

Сазнајемо и то да је набавка огрева на овом месту најповољнија, с обзиром на то да "на дивље" кубик кошта најмање 5.200 динара. Притом, на Кванташ у Нишу све чешће долазе и препродавци из Војводине, који овде јефтино пазаре огревно дрво које, потом, на северу Србије "пласирају" и по двоструко већим ценама...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Почела набавка огрева за зиму, пелет све траженији

- Без обзира на цену, грејање на дрва је одувек мање коштало од ослањања на електричну енергију - каже Нишлија Ратомир Вучковић. Мени је за приземну кућу по сезони потребно осам кубика и досад сам некако успевао да се раније обезбедим, али је ове године стигла беспарица, па сам дошао сада да се снабдем, док не стигне најављено захлађење.

Павле на радном месту,Фото Ј. Ћосин

Иначе, досад су пензионери, али и најугроженији купци огревног дрвета могли да га наруче код ЈП "Србијашуме" које је омогућавало плаћање у шест месечних рата - уз бесплатан превоз на подручју града Ниша. Ове године, међутим, то није могуће јер житељи овдашњих села камионима поменутог Јавног предузећа не дозвољавају да користе њихове путеве, тврдећи да их "тешкаши", чак и када превозе мање од предвиђених девет тона, превише оштећују...

"Србијашуме", ипак, не желе да традиционалне муштерије оставе на цедилу, па у преговорима са домаћинима очекују и помоћ локалне самоуправе.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације